Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Deze 5 dingen gebeuren écht met je lichaam als je te veel eet met kerst

Het begint ’s ochtends al met een uitgebreide brunch, als toetje neem je een paar kerstkransjes en ach, dat stukje kerststol kan er ook nog wel bij. En dan moet de middag nog beginnen…

Herkenbaar? Deze 5 dingen gebeuren er écht met je lichaam als je te veel eet. We waarschuwen alvast: grote kans dat je dat derde (of zesde) kerstkransje na het lezen van dit artikel toch maar laat liggen. De Australische diëtist en voedingsdeskundige Geraldine Georgeou spreekt.

Advertentie

1. Laat me slapen
Georgeou: het belangrijkste bijeffect van te jezelf overeten is het krijgen van een lethargisch gevoel, ofwel de bekende ‘food coma’. Wie te veel eet, maakt een flinke dosis extra insuline aan. Je bloedsuikerspiegel piekt en je wilt nog maar één ding: liggen en slapen.

2. Toiletbezoekje
Merk je dat je kort na het eten al richting het toilet rent? Dat is een teken dat je iets te gulzig bent geweest. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als het ‘dumping syndroom‘. Klinkt onsmakelijk, en ja, dat is het ook. De oorzaak is vaak het consumeren van een grote hoeveelheid suiker, of overeten in het algemeen.

3. Opgeblazen gevoel
Heb je na je kerstdiner het gevoel alsof je zwanger bent? Ofwel: je buik is zó opgeblazen dat zich een mooi bolletje vormt? Wie te veel eet, kauwt vaak niet voldoende. En niet voldoende kauwen leidt tot dat vervelend opgeblazen gevoel. Georgeou: “Veel mensen denken rondom Kerstmis niet na over hoeveel ze eten. Al die drankjes bij de maaltijd helpen ook niet mee: die zorgen voor gasvorming.”

4. Misselijkheid
Misschien wel het vervelendste bijeffect van te veel eten: een misselijk gevoel. De belangrijkste oorzaak hiervan is het eten van (te veel) vet voedsel. Georgeaou: “Vet heeft tijd nodig om te verteren. Bovendien zorgt te veel vet ervoor dat je gehele spijsvertering vertraagt.”

5. Onrustig gevoel
Overeten heeft niet alleen nare fysieke gevolgen, het doet ook iets met je geest. Herken je het onrustige gevoel in je hoofd nadat je nét wat te veel hebt gegeten? Dat komt omdat er dan te veel glucose (suiker) in je lichaam zit. Als je ’s avonds probeert te slapen, houdt dit je wakker.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien