Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Fermenteren kun je leren: met deze tips kun je aan de slag

Eten fermenteren is een leuk en simpel klusje dat mensen vaak vergeten. Zonde, want het levert heerlijke producten op die ook nog eens je weerstand een boost geven.

Allereerst een korte uitleg voor de mensen die niet weten wat fermenteren is. Simpel gezegd: fermenteren is een conserveringstechniek waarbij je op gecontroleerde wijze je voedsel laat ‘bederven’. Dat klinkt vreemd, maar dat is het niet. Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels of gisten gebruikt om een ander voedingsmiddel te maken. Je kunt van alles fermenteren: groenten, fruit, zuivel, vis of vlees.

Advertentie

Zure smaak

Als je witte kool fermenteert, krijg je bijvoorbeeld zuurkool en door haring te fermenteren, krijg je zure haring die je vaak in supermarkten in een potje kunt kopen. Door het fermentatieproces verandert de smaak, de zuurgraad en de verteerbaarheid. Via de omgevingslucht komen er bacteriën in terecht, waardoor het een beetje een zure smaak krijgt.

Slechte stoffen worden omgezet

Fermenteren is vooral zo geliefd omdat het erg gezond is. Door het groeien van schimmels, gisten of bacteriën worden er enzymen en vitamines geproduceerd en worden er stoffen in het voedingsmiddel omgezet. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat slechte stoffen, zoals suikers, worden afgebroken door het fermentatieproces. Daarnaast ontstaat er in sommige fermentatieprocessen probiotica die je darmflora een boost geven. Het kan zijn dat je lichaam nog wel moet wennen aan gefermenteerde producten. Eet dus niet gelijk een halve pot leeg, maar begin met kleine porties.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by De Hippe Vegetariër (@dehippevegetarier) on

Zelf aan de slag

Lijkt dit jou wel wat? Dan kun je zelf aan de slag gaan. Zorg in ieder geval dat je een ruime weckpot hebt en die goed schoonmaakt. Dit doe je door de potten te koken in water. Er kan niet veel misgaan als je zelf fermenteert, zolang de bacteriën maar kunnen floreren. Hoe je het aanpakt, ligt een beetje aan wat je precies wilt fermenteren. Ga je aan de slag met groenten? Dit doe je vaak op basis van Keltisch zeezout, water en kruiden. Je laat het dan zo’n 3 dagen op de aanrecht staan en vervolgens enkele weken in de koelkast tot je de smaak lekker genoeg vindt.

Boeken over fermenteren

Als je zalm wilt fermenteren, heb je ook Keltisch zeezout en water nodig, maar wel weer andere kruiden dan bij groenten. Voor kombucha, kimchi of kefir zijn er weer totaal andere recepten. Als je fanatiek aan de slag wilt gaan, is het slim om een boek aan te schaffen over fermenteren. Bekijk eens het boek Verrot Lekker van Christian Weij, Tsukémono van Peter van Berckel of Fermenteren van Fern Green.

Slappe groenten? Zo krijg je ze weer lekker knapperig:

Nog meer lezen over eten? Bestel dan de Libelle Lekker.

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€ 4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Frecious, Ekoplaza, Womenshealth. Beeld: iStock

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien