Maaltijd in een kom: venkel-doperwtensoep met paddenstoelen en kaas

Doperwten zijn heerlijk bij een mals stukje vlees, maar ze kunnen ook prima door de soep. Maaltijdsoepen zitten vol met voedingsstoffen en zijn nog smaakvol ook. Deze venkel-doperwtensoep zet je binnen een uurtje op tafel.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 4 el olijfolie
- 1 flinke winterwortel, in stukjes
- 2 venkels, in stukjes
- 1½ l paddenstoelenbouillon
- bosje verse kruiden (tijm, rozemarijn, peterselie)
- 300 g gemengde paddenstoelen, in stukken gescheurd
- 3 bosuitjes, in grove stukken
- peper
- zout
- 400 g doperwten (ontdooid)
- 120 g pecorino, geschaafd
Zo maak je de venkel-doperwtensoep:
- Fruit ui en knoflook in een flinke soeppan in 2 el olijfolie. Doe de stukjes wortel en venkel erbij en bak even mee.
- Voeg de hete bouillon en het bosje verse kruiden toe (houd wat takjes achter om mee te bakken met de paddenstoelen) en laat 15 min. koken op laag vuur.
- Verhit 2 el olijfolie in een flinke koekenpan en bak paddenstoelen en bosui op matig vuur.
- Bestrooi ze met de achtergehouden kruiden, peper en zout, schep een paar keer om en bak in 7 min. net gaar.
- Voeg na 15 min. koken de doperwtjes toe aan de soep en kook deze 5 min. mee.
- Verwijder de takjes kruiden en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over 4 diepe borden, schep de gebakken paddenstoelen erop en garneer met geschaafde pecorino.
Bereidingstijd 30 min. kcal 380 p.p.
Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Bart Stuart.