Cadeautip: 4-delige My-Jewellery sieradenset voor € 39,95

Zoek binnen:

Franse recepten

Salade Lyonnaise
Salade uit Lyon en dat klopt, want in deze stad zie je de salade regelmatig op de kaart staan. Maar ook buiten Lyon is dit gerecht razend populair. De combinatie van sla, ei, spekjes en croutons is verrukkelijk.

Voor- of hoofdgerecht voor 4 personen
• 125 g mager ontbijtspek, in reepjes
• 4 sneetjes witbrood zonder korst, in blokjes
• 4 el olijfolie
• 1 el rode wijnazijn
• 1 tl mosterd
• zout, peper
• 200 g friséesla, in stukken
• 4 eieren, gepocheerd*
• 3-4 el fijngesneden bieslook

Advertentie

Bak de reepjes spek krokant in een droge koekenpan. Schep ze uit de pan en bak de broodblokjes daarna goudgeel in het achtergebleven spekvet. Roer een dressing van olie, azijn, mosterd en zout en peper naar smaak. Meng de sla met de dressing en garneer met spekjes en croutons. Leg op de salade een gepocheerd ei en bestrooi met bieslook.
Bereiden: circa 25 min. Circa 390 kcal p.p.
Coq au vin: kip in rode wijn
Oorspronkelijk uit de Bourgogne, maar het staat in heel Frankrijk op de kaart. Fijn: het kan vooraf bereid worden.

 

Hoofdgerecht voor 6-8 personen
• 150 g mager ontbijtspek, in reepjes
• 40 g boter
• zout, peper
• 1 boerenkip van 1½-2 kg, in stukken
• 25 kleine verse uitjes of kleine sjalotjes.
• 1 el bloem
• 1 fles rode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais)
• 2 teentjes knoflook, geplet
• 2 takjes tijm
• 3 peterseliestelen
• 2 blaadjes laurier 
• 2 stengels bleekselderij, in stukken
• 200 g kleine champignons
• 4 el fijngesneden bladpeterselie

Bak het spek krokant op zacht vuur in 30 g boter. Schep ze uit de pan en bak de met zout en peper bestrooide stukken kip rondom bruin in het achtergebleven braadvet. Neem ook de kip uit de pan en bak de uitjes in het achtergebleven vet lichtbruin. Schep het braadvet op 3 el na uit de pan en leg kip en spek terug in de pan. Strooi de bloem erover en verwarm 3 min. Verwarm de wijn en schenk dit in de pan. Voeg knoflook, tijm, peterseliestelen, laurier en bleekselderij toe. Stoof het gerecht afgedekt op zacht vuur gaar (of in een voorverwarmde oven op 160°C) in circa 1 uur. Bak de champignons 5-6 min. in 10 g boter en voeg deze 15 min. voor het einde van de braadtijd toe aan het gerecht. Laat de saus eventueel iets indikken. Breng op smaak met zout, peper en fijngesneden peterselie. Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bereiden: circa 1½ uur. Circa 560 kcal p.p.Kijk voor meer recepten in Libelle 21

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien