Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Het frietje bestaat 150 jaar - zóveel kilo eten we per jaar

Het is een heuglijke dag voor liefhebbers van de aardappel, de pieper of de gefrituurde variant ervan. Want maandag bestaat het frietje namelijk 150 jaar. En daar mag niet zomaar aan voorbij gegaan worden. In Houten is er dan ook een speciaal Frituurwereld Event in het leven geroepen.

De aardappel eten we in Nederland al een stuk langer dan het frietje zelf, namelijk al sinds 1593. Het eerste patatje werd verorberd op een kermis in Breda, vandaag de dag precies 150 jaar geleden.

Advertentie

Kilo’s friet
Als kind was het vast en zeker je lievelingseten, en misschien ben je er nóg wel ontzettend dol op. In Nederland wordt er massaal friet gegeten, blijkt uit cijfers van de NOS. De oer-Hollandse snack is 150 jaar na dato echt niet meer weg te denken uit het eetpatroon van Nederlanders. Want we eten per persoon gemiddeld zo’n 18 kilo (!) friet per jaar.

Varianten
Het begon met een normaal frietje. Simpelweg gefrituurde partjes gesneden aardappels in een puntzak met een klodder mayonaise erop. Maar in de loop van de tijd kwamen er allerlei varianten op. Krulfriet, raspatat, zoete aardappelfrietjes en de dikkere Vlaamse frieten; na 150 jaar is er een heel scala aan friet te verkrijgen in de gemiddelde snackbar.

Friet of patat?
Maar toch blijft het altijd een groot discussiepunt rondom deze geliefde snack. Want is het nou friet of patat? Ubel Zuiderveld, hoofdredacteur van vakblad Frituurwereld, geeft voor eens en altijd duidelijkheid: “De gebieden waar de grote rivieren doorheen lopen, daar waar ze carnaval vieren, daar zeggen ze friet”, verklaart hij. “En patatland zijn de gebieden waar ze meer Angelsaksisch zijn ingesteld.”

Zo maak je razendsnel zelf frietjes:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: NOS. Beeld: iStock

Lees meer

Annemiek: “Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk”

dochter - Libelle

Premium

Annemiek haar dochter werd jong moeder en heeft een druk leven. Soms maakt Annemiek zich zorgen, redt haar dochter het allemaal wel? 

Annemiek (49): “Mijn dochter kreeg op haar 21ste haar eerste kind en 1,5 jaar later haar tweede. Dat was een bewuste keuze van haar en haar man. ‘We zijn nu jong en kunnen alles aan’, zei ze. ‘Als de kinderen de deur uit zijn, hebben wij nog een heel leven voor ons!’

Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien