Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit gebeurt er met je lichaam als je vet eet

Veel vrouwen vermijden vetten als ze op hun lijn letten. Maar daar zal je na het lezen van de voordelen misschien toch op terug komen.

Met 9 kcal per gram vet hebben vetten natuurlijk ook niet het beste imago. Toch hebben we vetten nodig voor energie. En daarnaast vormen vetten een basis voor celmembramen die zorgen voor een gezonde groei. Vitamine A, D, E en K worden beter opgeslagen en die zorgen op hun beurt weer voor gezonde botten, tanden, huid, haar en zelfs zicht.

Advertentie

Natuurlijke vetten
Mocht je nu direct naar de snackbar willen rennen, dan moeten we je helaas teleurstellen. De vetten zoals hier beschreven, vinden we namelijk niet in een hamburger met mayo, maar in vlees, vis, zuivel en eieren, noten, avocado’s, kokosnoot, olijven en alle soorten oliën zoals olijf- en kokosolie die gemaakt zijn van natuurlijke producten.

Let wel hierop
Dan nog even over de verschillende soorten vetten: verzadigde vetten – tevens met een slecht imago – zijn namelijk best oké. Verzadigde vetten komen het meeste voor in dierlijke producten en olie. Deze vetten zijn simpel gezegd moleculen die volledig verzadigd zijn met het molecuul waterstof. Bij onverzadigde vetten zijn de moleculen níét volledig verzadigd zijn met waterstof en die vinden we in vis, noten, avocado’s en plantaardige oliën. Gezond dus.

Maar transvetten moeten we proberen te vermijden. Deze zijn op onnatuurlijke wijze ontstaan en zorgen voor een slecht cholesterolgehalte.

Je lichaam
Vet glijdt onze mond vaak gemakkelijk binnen, maar in je lichaam gaat dat iets lastiger. Vergelijk het met het mixen van olie en water. Je maagdarmkanaal bevindt zich namelijk in een omgeving die op water draait. En zoals je misschien wel weet, gaan olie en water niet goed samen. Dat maakt het ook voor je lichaam dat het zo lastig af te breken is. Een opgeblazen gevoel is het gevolg.

Weg met het slechte imago
Naast het opgeblazen gevoel dat vet kan veroorzaken, is het toch noodzakelijk voor je lichaam. Je lichaam heeft zelfs behoefte aan gezonde vetten. Een avondmaal met vette (biologische) vis, avocado en een eitje is een hartstikke goed idee. En die hamburger met mayo mag heus ook af en toe wel. Doe dit alleen wel met mate, en geniet er vooral vet lekker van.

Benieuwd hoe het zit met suiker? Dit is de invloed van suiker op de overgang en zo ga je daarmee om:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bedrock. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien