Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is geitenmelk gezonder dan koemelk?

Misschien heb je weleens gehoord dat een glaasje geitenmelk een stuk gezonder voor je is dan een glas koemelk. Geitenkaas in plaats van je standaard plakje kaas op je brood zou dan ook een beter optie zijn. Maar waarom is dat eigenlijk en klopt dit wel? 

Libelle gaat op onderzoek uit en scheidt de feiten van de fabels.

Advertentie

Verteren

Dikwijls wordt er gezegd dat geitenmelk beter verteerbaar is. Vooral voor mensen met maag- en darmklachten is het volgens velen dan ook een goede keus om koemelk voortaan te laten staan. Dat bevestigd een voedingsexpert ook aan Goodhousekeeping: “Geitenmelk bestaat uit zeer kleine vetdeeltjes die een zachtere, kleinere wrongel in de maag vormen. Deze kleine, zachte wrongel wordt sneller afgebroken door maag-enzymen, waardoor het door de maag gemakkelijker te verteren is in vergelijking met koemelk.”

Geen bewijs

Het Voedingscentrum laat echter een tegengeluid horen en stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor het gemakkelijkere verteren van geitenmelk. “Er zijn geen duidelijke voordelen van geitenmelk boven koemelk. De samenstelling van geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Het is niet bewezen dat geitenmelk beter verteerbaar is”, leert de website ons.

Verschillen

Beide melksoorten bevatten veel eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Toch zit er wel een verschil in de 2 soorten, want het vet in koemelk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Halfvolle geitenmelk bevat een stuk minder vet, en wordt daarom dikwijls als gezondere keuze gezien.

Allergie

Dat mensen met een koemelkallergie meestal wél geitenmelk kunnen nuttigen, is onjuist. “Mensen met een koemelkallergie kunnen meestal ook geen geitenmelk drinken. Het overgrote deel van de mensen dat allergisch is voor koemelk, is dat ook voor geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, kamelenmelk, buffelmelk en ezelmelk”, aldus het Voedingscentrum.

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: iStock

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

geitenmelk

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien