We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: blijft gekookte groente groener met de deksel op de pan?

Gekookte groenten verliezen vaak een beetje hun kleur. Ze zien er doffer en minder groen uit. Het gerucht gaat dat je dit kunt tegengaan door de deksel op de pan te doen, maar is dit wel zo?

Wij geven het verlossende antwoord.

Advertentie

Zuurgraad
De kleur van groene groentes wordt beïnvloed door de hoeveelheid calcium die erin zit en door de zuurgraad. Wanneer je zuur of hard water gebruikt, krijg je vaak doffe groenten. Door zacht en licht basiswater te gebruiken, krijg je juist groenten die groener zijn van kleur. Door de deksel van de pan te houden, zouden de zuren niet kunnen vervliegen en dus zouden je groenten doffer blijven.

Weinig verschil
Om te kijken of dit echt is, zijn er testen gedaan, waaronder door Ellen Eten. Wat blijkt? Er is erg weinig verschil te zien als je de ene broccolistronk met en de andere zonder deksel kookt. Na exact 5 minuten koken, blijkt er geen verschil in kleur te zijn en ook als je de zuurgraad van het kookwater meet, is er bar weinig verschil te merken: 6,9 voor het water mét deksel, 6,8 voor het water zonder. Dus nee, groene groenten blijven niet per se groener wanneer je de deksel op de pan laat.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Elle Eten. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien