Geroosterde aubergine soep

Per portie (bij gebruik van een natriumarme bouillon, met de kaasgarnering): 264 calorieën, 7 g eiwit, 14 g koolhydraten, 19 g vet, 51 mg cholesterol, 10 g verzadigd vet, 148 mg natrium, 4 g voedingsvezels.
Ingrediënten voor 6 borden:
- 3 middelgrote wijnstok-gerijpte tomaten, gehalveerd
- 1 grote of 2 middelgrote aubergines (ongeveer 1 1 / 2 kilo), in de lengte gehalveerd, zonder stengel
- 1 kleine ui, gehalveerd
- 2 prei, schoongemaakt en in de lengte gespleten
- 2 hele sjalotten, geschild
- 6 grote tenen knoflook, gepeld
- Ongeveer 1 / 4 dl olijfolie
- 1 eetlepel gehakte tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 kopje droge witte wijn
- 3 kopjes kippenbouillon of ingeblikt natriumarme kippenbouillon, plus meer als nodig is
- 1 kopje slagroom
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 3 / 4 kopje (ongeveer 3 ½ oz) verkruimelde geitenkaas, voor de garnering
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een bakplaat met anti-aanbaklaag. Verdeel de tomaten en aubergines (vlees kant naar boven), ui helften, prei, sjalotten en knoflook in een enkele laag op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze licht in met de olie. Rooster ze 45 minuten of tot de groenten zacht zijn en bruine vlekken hebben. Sommige kleinere stukken kunnen eerder uit de oven, indien nodig.
Als alles gaar is, schep je het vlees van de aubergine en doe dit in een grote pan. Voeg de rest van geroosterde groenten en de tijm toe. Voeg de wijn en 3 kopjes kippenbouillon toe en breng dit aan de kook op een matig hoog vuur, zet de soep vervolgens op zacht. Bak de ui tot het zacht is.
Pureer de soep in een blender tot een gladde massa. Zet de soep in de pan op matig-laag vuur. Voeg de room toe en roer. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de kommen. Bestrooi met geitenkaas, serveer warm.