Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Tijdelijk geur- en smaakverlies? Zó kun je toch van eten genieten

Geur- en smaakverlies kan een symptoom zijn van corona, maar ook van andere infecties aan de luchtwegen. En dat kan ervoor zorgen dat je niet meer zo lustig je grootste hobby kan uitvoeren: eten.

Proeven gaat dan misschien niet meer, maar volgens Joke Boon, culinair journalist, zijn er andere manieren om van eten te genieten. Boon is anosmiepatiënt waardoor zij sinds haar vierde al niks meer kan ruiken. Aan NU.nl legt ze uit dat het belangrijk is om je eten via je zenuwen te voelen als je niets ruikt.

Advertentie

Kleur en geluid

“Kleur speelt een belangrijke rol”, legt ze uit. “Ik houd van groen eten. Wit eten vind ik vies: geen kleur is geen smaak. Eten klinkt ook allemaal anders. Een hazelnoot heeft bijvoorbeeld een harde krak en een walnoot meer een doffe plof. Ik ben ook gek op alles met bubbels en eten wat ik kan voelen.”

Wasabi en pepermunt

Eten voelen doet Boon met de nervus trigeminus, een zenuw die verantwoordelijk is voor de zintuigelijke waarneming in het gezicht. “Ken je dat gevoel in je neus als je te veel wasabi eet? Dat doet die zenuw. Maar ook gember, munt, mosterd en peper kan ik op die manier voelen. Zo ‘proef’ ik mijn eten.”

Boon geeft aan de nieuwswebsite toe dat het inderdaad behoorlijk vervelend is wanneer je niks meer proeft, “maar je kunt er plezierig mee leven als je weet hoe. Gebruik alle zintuigen die het wél doen: je ogen, je oren en je vingers, maar ook emotie en prikkeling. En schaf meteen een rookmelder aan!”

Etherische oliën kunnen ook wonderen doen bij een verkoudheid, stress of vermoeide spieren. Laat de oliën snel intrekken op déze onverwachte plek:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien