Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Gezond ontbijten met appeltaart? Het kan dankzij déze uitvinding

Een appeltaart klinkt nu niet echt als een gezond begin van de dag, maar de appeltaart van gezondheidswetenschapper Berend Eberson is dat wel degelijk.

Berend ontwikkelde namelijk ‘Grünten’, een nieuw ontbijtproduct dat voor 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente bevat. Daarnaast smaakt het ook nog eens écht naar taart, wat natuurlijk heel mooi meegenomen is.

Advertentie

Weinig groente
Want hoewel voor volwassenen het advies geldt om minimaal 250 gram groente per dag te eten, komen maar weinig mensen daar echt aan toe. Cijfers van het Voedingscentrum wijzen uit dat de gemiddelde Nederlander blijft steken op een schamele 100 tot 150 gram per dag. Hiervan wordt 85 procent ’s avonds geconsumeerd.

Alleen voor avondeten
Volgens Eberson heeft dit te maken met mentaliteit. “Men linkt groente vooral met avondeten, maar 250 gram groente is erg veel voor één maaltijd. Je zou eigenlijk bij elke maaltijd groente moeten eten wil je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aantikken.,” zo vertelt hij aan het AD.

Bloemkool-appeltaart
Het idee om groente te gaan verwerken in een ontbijt mét taartsmaak, ontstond toen Eberson als personal bodycoach werkte. “Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen.” Dit bleek geen culinair hoogstandje. “Het smaakte vreselijk. Daarom heb ik het recept aangepast tot een bloemkool-appeltaart-ontbijt met rozijnen en appel,” aldus Eberson.

Red velvet en carrot cake
Toen Eberson merkte dat steeds meer mensen zijn recept wilde hebben, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken.Hij gebruikte zijn tussenjaar om naast appeltaart nog twee smaken te ontwikkelen: red velvet brownie en carrot cake. Red velvet brownie is gemaakt op basis van rode bieten, cacao nibs en yoghurt. Carrot cake is volledig plantaardig. Er zit zoete aardappel, wortel en havermout in.

Waar te koop?
De zoete smaak ontstaat door de toevoeging van stevia, een natuurlijke suiker. Volgens Eberson heeft hij het recept maar liefst 50 keer aangepast. “Ik wilde er zo min mogelijk suiker instoppen maar wel een optimale smaak bereiken.” Je kunt het ‘taartje’ gewoon in de koelkast bewaren en koud opeten. Een portie verzadigt net zoveel als een volledig ontbijt, zo claimt Eberson. Zijn heerlijke uitvinding is momenteel bij alle vestigingen van supermarktketen Marqt en op een aantal locaties in Amsterdam te vinden.

Het ontbijtje met appeltaart-smaak:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock, Instagram

 

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien