Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Gezonde herfstvruchtjes: Cranberries

De kleine rode vruchtjes zijn ware vitamine C-bommetjes, ze zijn vezelrijk en vooral rijk aan anti-oxidanten. Ook hebben ze nog een wel hele speciale eigenschap: ze voorkomen dat bacteriën zich in het slijmvlies nestelen.

Hierdoor voorkomen ze infecties aan de urinewegen. Het ‘antihecht-effect’ zorgt dat E.coli-bacteriën gewoon met de urine worden afgevoerd en geen ontsteking in de blaas of nieren kunnen veroorzaken.

Advertentie

Vers of uit de vriezer?
Verse cranberries zijn verkrijgbaar van oktober tot januari. In de groentelade van de koelkast zijn verse cranberries, in de oorspronkelijke verpakking of in een plastic zak wel een tot twee maanden houdbaar. Bevroren cranberries zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Bent u een echte cranberrieliefhebber? Dan is het voor u raadzaam om zelf een aantal zakken van deze bessen in te vriezen, om ze de rest van het jaar ook te gebruiken. Cranberries laten zich namelijk goed invriezen.

Bessen op Terschelling
Vrijwel alle cranberries die in Nederland te koop zijn, komen uit Noord-Amerika. Maar ook in Nederland groeien cranberries, namelijk op Terschelling. Ze komen oorspronkelijk van een Amerikaans schip dat in de buurt van Terschelling schipbreuk leed. Producten van Terschellingse cranberries zijn te koop bij de natuurvoedingswinkel.

Recepten
De cranberries zijn dus echte aanraders op het menu. Libelle geeft een aantal recepten met de cranberries als ingrediënt.

Gebakken fazantenborst met cranberriecompote

Cranberrietaartjes

Cranberrietaart

U kunt meer over deze gezonde herfstvruchtjes lezen in de Libelle Balance van oktober 2009.

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien