Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

5 'gezonde' producten die voedingsdeskundigen nooit zouden eten

Als je de reclames mag geloven, staan de supermarkten vol met enkel gezonde producten. Kreten als ‘0% suiker’ en ‘boordevol vitaminen’ vliegen je om de oren. Wat klopt hiervan? 4 voedingsdeskundigen vertellen welke ‘gezonde’ producten zij liever in het schap laten staan.

Tussendoortjes
“Waar ik in de supermarkt snel aan voorbijloop is het schap met de ‘gezonde’ tussendoortjes. Koeken met termen als ‘gezond’, ‘100% natuurlijk’ of ‘goed bezig!’ zijn vooral verdacht. Eén blik op het etiket en je weet genoeg: veel toegevoegde suiker. Het percentage suikers in deze koeken loopt al snel op tot zo’n 40% (40%!!). Dan maar koeken op basis van gedroogd fruit? Helaas, ook geen goed idee voor je bloedsuikerspiegel: ook al komen de suikers uit fruit, het suikergehalte doet zeker niet onder voor de koeken met toegevoegde suiker.”
Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingsdeskundige, Annemariereuzenaar.nl

Advertentie

Halvarine en margarine
“Ik zou nooit halvarine of margarine op brood smeren. Mijn voorkeur heeft echte boter: roomboter. Halvarine en margarine zijn synthetische producten waar allerlei hulpstoffen zoals kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd kunnen zijn. Halvarine bevat de helft minder vet dan margarine en roomboter. Echter roomboter smaakt veel beter, en als je je vlees of vis bakt in roomboter met een scheutje olie dan wordt de smaak van het eindproduct veel beter.”
Berdien van Wezel, diëtist, Berdienvanwezel.nl

Vitaminewater
“Wat ziet er op het eerste oog gezond uit in de supermarkt, maar komt bij mij niet de keuken – of beter gezegd mijn lichaam – in? Ik loop door de supermarkt en zie genoeg in de schappen staan. Mineraalwater met een fruitsmaakje bijvoorbeeld. Klinkt goed, zou je zeggen. Water moeten we toch drinken, het liefst zo’n 2 liter per dag. En vitaminen hebben we ook nodig. Hoe mooi is dan deze combi! Ai, bij mij gaat het al kriebelen als ik die kleuren zie. Zou het echt zo gezond zijn als het klinkt? Even de ingrediëntenlijst bekijken. Toch al snel zo’n 6 klontjes per 500 ml. Toch maar gewoon water drinken en 3 stuks fruit per dag eten. Of een lekker schijfje limoen of citroen in je water doen.”
Astrid te Winkel, orthomoleculair therapeut, Time-out.nu

Kokosbloesemsuiker
“Ik gebruik geen kokosbloesemsuiker of andere ‘gezonde suikers’. Er wordt vaak gezegd dat bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker veel gezonder is dan tafelsuiker. Maar deze soort bestaat ook voor het grootse gedeelte uit tafelsuiker. Ook zou de GI (glycemische index) van deze suiker lager zijn dan van tafelsuiker (30-35 tegenover 60), waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer zou stijgen. Dit klopt helaas niet. Als mensen suikers eten is het vooral belangrijk dat ze dit combineren met vezels en vetten, waardoor de suiker langzamer wordt opgenomen in je bloed. Maar vezels en vetten, die zitten niet in kokosbloesemsuiker. Er zit een kleine hoeveelheid vitaminen en mineralen in, dus dat wat betreft is het ‘beter’ dan gewone tafelsuiker, maar die hoeveelheid is toch echt wel heel klein. Ik gebruik ‘gezonde’ suikers net zoals gewone suiker: met mate. En nogmaals: combineer het dan met vetten en vezels om een bloedsuikerpiek te voorkomen. Liever eet ik 2 stuks fruit per dag.
Angelien van den Heuvel, voedingsdeskundige, Angelien-gezondheidscoach.nl

Cruesli en mueslirepen
“Op de voorkant van een verpakking staat vaak waarom een product gezond is. Bijvoorbeeld omdat er extra vitamines en vezels in zouden zitten. Helaas klopt er meestal vrijwel niets van. Toch nemen we het vaak voor waarheid aan. Cliënten die bij mij komen denken vaak dat ze gezond bezig zijn door kant-en-klare cruesli uit de supermarkt te eten. Maar daarin zit erg veel suiker. Ook zijn de granen veelal bewerkt. Dat staat natuurlijk niet op de voorkant. En op de achterkant van de verpakking staan vaak zulke kleine lettertjes dat je een leesbril op moet zetten om de ingrediëntenlijst te lezen! Ook mueslirepen hebben een gezond imago, maar de nootjes die erin zitten zijn vaak gebrand en er wordt honing en agavestroop gebruikt om ze zoet te maken. Dat klinkt gezonder dan suiker, maar het is en blijft suiker. De honing die wordt gebruikt in de voedselindustrie is ook niet te vergelijken met de honing die je bij de imker koopt.”
Angelien van den Heuvel, voedingsdeskundige, Angelien-gezondheidscoach.nl

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Wil je stoppen met roken? Dokter Rutger geeft tips.

 

Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien