Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Gezonde snack: zo maak je zelf gedroogd fruit

Zin om eens iets anders te eten dat het welbekende appeltje voor de dorst? Droog je eigen fruit en je hebt altijd een gezond tussendoortje in huis. 

Dat klinkt lastig, maar het is helemaal niet moeilijk.

Advertentie

Droogoven

Voor het drogen van fruit wordt vaak een dehydrator – oftewel een voedseldroger – gebruikt. Dit is een kast met lades waarin je voedsel kunt leggen dat droogt doordat er warme lucht rondgepompt wordt.

In de heteluchtoven

Niet iedereen heeft zo’n handig kastje in huis, maar met een heteluchtoven lukt het ook! Verwarm de oven voor op maximaal 80 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de stukken fruit die je wilt drogen met voldoende tussenruimte op de plaat. Door het fruit af en toe om te draaien, versnel je het droogproces. Toch moet je bij dit klusje vooral geduld hebben: het kan – afhankelijk van het soort fruit – wel een paar uur duren voordat je die perfecte taaie textuur krijgt. Maar als het eenmaal gedroogd is, kun je het maanden bewaren.

Fruit én groente drogen

Je kunt appels drogen, maar ook ander fruit is heerlijk als het gedroogd is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. En zelfs groente kun je drogen, om zo je eigen gezonde groentechips te maken. Voornamelijk komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei zijn hier geschikt voor.

Een appel is ook een prima tussendoortje. In onderstaande video wordt uitgelegd waarom.

Meer lezen over gezondheid, of ben je wel toe aan wat nieuwe recepten? De nieuwe Libelle Special: Gezond barst van de inspiratie.

Libelle Special: gezond
Libelle Special: gezond
4,95
Bestellen

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Well + Good. Buitenleven. Voedseldrogers. Beeld: iStock

gedroogd fruit Libelle

Lees meer

Tessel Tindert: “Wat bedoel je met manisch? Ik dacht juist dat je depressief was”

Tessel Tindert

In Roberts huis was het een onbeschrijflijke bende van vuile kopjes, bordjes, blikjes, glazen. De tafel zat onder de kringen. Er lagen kruimels. De gordijnen waren half gesloten. Het stonk er naar oude bloemen en vuile sokken.

Door de halfopen keukendeur zag ik het aanrecht vol vuile vaat. Voorzichtig ging ik zitten in de stoel naast de bank. Ik voelde woede, maar ook verdriet en medelijden. Hier lag een man op de bank die duidelijk leed. Die zich geen raad meer wist met zichzelf. Die niet meer voor zichzelf kon zorgen. ‘Sorry’, herhaalde Robert. ‘Sorry.’

‘Waar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien