Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Wat is gezonder: een bagel of een broodje?

Het voelt zo lekker zondags: een bagel met cream cheese of een lekkere laag jam. En het gerucht gaat dat zo’n bagel ook nog best gezond is, toch? Wij zochten voor je uit wat er beter is: een sneetje brood of een bagel. 

En dit is hét antwoord.

Advertentie

Zwaar op de maag

De bagel werd naar Amerika gebracht door Joodse immigranten. Het geheim van de zachte en toch vrij dichte structuur van het broodje, zit hem in de manier waarop bagels worden gebakken. Bij gewoon brood laat de bakker het deeg namelijk rijzen, om het vervolgens in de oven te bakken. Het resultaat: een luchtige, knapperige boterham. Bij een bagel gaat dat net anders. Het deeg wordt namelijk eerst gekookt, voordat het de oven in gaat om afgebakken te worden. Dit bakproces kan wel 24 uur duren en zorgt ervoor dat de bagel vaak een vrij zware en minder luchtige hap is. Al laten de bakkers tegenwoordig liever hun bagel stomen in de oven, aangezien dat een stuk sneller gaat. Hierdoor zijn bagels vaak wat luchtiger dan ze oorspronkelijk horen te zijn.

Calorieën

Maar goed, zwaar of niet, hoe zit het nou met de calorieën in een bagel? En is het dan beter dan een boterham? Ondanks de geruchten is het antwoord: nee. Een bagel is niet gezonder dan een boterham. In 50 gram bagel zitten gemiddeld 212 calorieën terwijl 50 gram bruin brood er maar 118 bevat. Daarbij zit er in een bagel maar liefst 12 gram vet, ten opzichte van nog geen 1 gram in een boterham. Wel bevat een bagel gemiddeld gezien minder koolhydraten, suikers en zout dan een gemiddelde boterham.

Cream cheese

Daarbij gaat er op een bagel al gauw een dikke laag cream cheese, wat de toch al vrij calorierijke lekkernij nog een stuk vetter maakt dan hij al is. Maar ach, op de zondagochtend moet dat kunnen, toch?

Meer weten over gezonde keuzes maken? Diëtiste Wendy geeft je tips over gezonde tussendoortjes.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum. Beeld: iStock. 

Lees meer

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien