Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: dit zijn de gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie

Je hebt vast wel eens gehoord dat je beter voor extra vierge olijfolie kunt gaan in plaats van gewone olijfolie, en dat dit ook zéker een betere keuze is dan zonnebloemolie of roomboter. Maar wat maakt deze speciale en zelfs duurdere olijfolie dan zo gezond?

Libelle zet alle gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

Advertentie

Verschillen

De ene olijfolie is de andere niet. In de supermarktschappen prijken rijen aan flessen van verschillende merken en uit verschillende prijsklassen. Terwijl de verleiding groot is om een goedkopere variant in je boodschappenmandje te leggen, kun je om gezondheidsredenen toch het beste gaan voor die extra vierge olijfolie. De duurdere variant, dus.

Totstandkoming

En dat is niet zomaar. Om de reden te begrijpen, is het belangrijk om de totstandkoming van olijfolie te weten. Het wordt simpelweg gemaakt door de olie uit olijven te persen. Dit is een simpel proces, maar in sommige gevallen wordt tijdens dit proces gebruikgemaakt van chemische middelen. Het komt ook wel eens voor dat de geperste olie zelfs aangelengd met een goedkopere olie, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Kwaliteitskenmerken

Bij extra vierge olijfolie is dit niet het geval. Dit is olijfolie uit de eerste persing. Deze wordt gewonnen met gebruikmaking van natuurlijke methodes, en moet voldoen aan standaards voor zuiverheid. Ook zitten er bepaalde kwaliteitskenmerken voor smaak en geur aan, waardoor je verzekerd bent van een goede, gezonde olie.

Gezondheidsvoordelen

Dat olijfolie een grote bron van gezonde vetten is, dát wist je vast al wel. Wat minder bekend, maar wel erg belangrijk is, is dat er ook heel veel antioxidanten in extra vierge olijfolie zitten. Dat zijn de stofjes die je cellen beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf, en je dus beschermen tegen allerlei ziekten. De antioxidanten in goede olie hebben ook nog eens een ontstekingsremmende werking, werken bloeddrukverlagend én verkleinen de kans op hart- en vaatziekten volgens meerdere onderzoeken. Goedkoop is een fles allerminst, maar een stuk gezonder dus écht wel.

Wil je gezonder doen? Deze alternatieven kun je gebruiken voor roomboter, suiker en olie:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Oliveoilwordtour.eu. Leefbewust.nl.Happyhealthy.nl  Beeld: iStock

gezondheidsvoordelen extra vierge olijfolie Libelle

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien