Dít zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee (en zo maak je 'm)

Kurkumathee, ofwel golden tea is een gouden middeltje dat je gezondheid een boost kan geven. En dat wonderdrankje kun je gewoon zelf maken. Libelle legt je uit wat de voordelen van kurkumathee zijn én geeft je een recept.
Kurkumathee
Kurkumathee bestaat uiteraard voor het overgrote deel uit water en kurkuma. Die twee ingrediënten maken dit drankje al hartstikke gezond. In kurkumathee zitten namelijk maar heel weinig calorieën omdat het op waterbasis is. Dit in tegenstelling tot de romigere versie: golden milk.
Gezondheidsvoordelen
Ook brengt de kurkuma de nodige gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit middeltje zorgt er niet alleen voor dat het drankje goudgeel van kleur is, maar ook nog eens hypergezond. Deze specerij werkt namelijk ontstekingsremmend, is goed voor de spijsvertering én helpt tegen een te hoge bloeddruk. Daarbij zou het zelfs de groei van vetweefsel remmen.
Gember
Een caloriearm drankje met zo veel voordelen, dat klinkt al hartstikke fijn. Maar kurkumathee heeft nog meer in zijn mars. Zo zit er ook verse gember in het drankje. Deze wortel doet wonderen voor je verteringsstelsel. Zo zorgt gember ervoor dat je lichaam voedingsstoffen beter opneemt en kan-ie misselijkheid verminderen. Daarbij bevordert gember de doorbloeding van je lichaam én kan dit middeltje je helpen rustiger te worden in stressvolle tijden.
Citroen en kaneel
Om het af te maken zit er altijd nog een beetje citroen in kurkumathee. Daar haalt je lichaam dan weer allerlei vitamines uit. En wie het lekker vindt kan nog een kaneelstokje toevoegen aan het geheel. Dat is niet alleen smaakvol, maar ook nog eens gezonder, aangezien kaneel ook de spijsvertering bevordert en ontstekingsremmend werkt. De werking van de kurkumathee wordt dus versterkt met dit ingrediënt.
Recept
Kurkumathee is makkelijk zelf te maken. Je gooit alle bovenstaande ingrediënten in een theepot met net gekookt water en laat het geheel zo’n vijf à tien minuten trekken. Vervolgens giet je de thee door een zeef en vul je je mok ermee. Voor een hoeveelheid van een halve liter thee kun je het best drie schijfjes citroen, twee centimeter gember, twee theelepels gemalen kurkuma en één kaneelstokje gebruiken. En voor wie het geheel toch nog iets te sterk vindt smaken, is een schepje honing aan te raden. Dan wordt ook je keel nog eens gesmeerd met dit warme drankje.
Wil je nog iets meer leren over de gezondheidsvoordelen van kurkuma? Libelle’s Anne-Flore vertelt je graag meer.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!