Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen

In de herfst en winter wordt er veel pompoen gegeten. In de vorm van soep, ovenschotels of stamppot, maar ook als smaakmaker door zoete baksels. En dat is maar goed ook, want de groente is hartstikke goed voor je. Dít zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen.

Naast dat pompoen lekker is, is-ie ook nog eens heel gemakkelijk te bereiden. De enige vereiste? Een scherp koksmes waarmee je gemakkelijk door de groente heen kunt snijden.

Advertentie

Antioxidanten
Voldoende antioxidanten binnenkrijgen is belangrijk voor een goede gezondheid én een goede weerstand. Geen overbodige luxe dus, met de winter in aantocht. En je raadt het al: in pompoenen zitten veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf.

Energiebom
Pompoen bevat meer kalium dan een banaan. En laat kalium nou net een belangrijk mineraal zijn om energie te krijgen, bijvoorbeeld nadat je gesport hebt. Voedingsmiddelen met kalium helpen de vochtbalans herstellen na een stevige sportsessie, waardoor het hartstikke goed is om na het sporten een smoothie of soep met de groente erin naar binnen te lepelen.

Vezels
We weten allemaal dat voldoende vezels binnenkrijgen erg belangrijk is om je darmen gezond te houden. Je vindt vezels in volkoren producten, fruit en peulvruchten, maar ook in groenten als pompoen. De oranje groente bevat heel veel vezels waarmee je gezonde darmbacteriën kunt voeden.

Weinig calorieën
Terwijl pompoen veel zetmeel bevat en het je dus snel een voldaan gevoel geeft, bevat de groente maar weinig calorieën. Probeer je een beetje op de lijn te letten met de feestdagen in het vooruitzicht? Dan zijn gerechten met pompoen een prima idee om gezond, lekker en licht te eten.

Ogen
Net als wortels bevat pompoen heel veel beta-caroteen, wat het lichaam omzet tot vitamine A. En deze vitamine gecombineerd met de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, kunnen bijdragen aan een verbeterde gezondheid van het oog. Zo zou het zelfs de kans op staar kunnen verminderen.

Mocht je een pompoensoepje maken, dan is dit nog een extreem originele manier om ‘m te serveren:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron Famme, Dehippevegetariër. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien