Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit is de gezondste manier om zoete aardappel klaar te maken

Zoete aardappel zit bomvol vitaminen en mineralen. Die wil je dus het liefst zoveel mogelijk behouden tijdens het bereiden van je eten.

Zo zitten er vitamine B6 in (goed voor je hart!), fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E. Al deze vitaminen kunnen gemakkelijk verloren gaan tijdens het bereiden.

Advertentie

Gerechten

Zoete aardappel kan in allerlei vormen op het menu staan: zo zijn er natuurlijk de populaire zoeteaardappelfrietjes, gepofte zoete aardappel, zoeteaardappelboerenkool en de gepureerde variant. Maar je kunt zoete aardappel natuurlijk ook verwerken in ontelbaar veel zoete baksels, bijvoorbeeld met een vleugje cacao erbij.

Moleculen kapot

Welke vorm kun je nou het best gebruiken zodat de zoete aardappel z’n voedingswaarden niet verliest? Koken of stomen, meent wetenschapper Michael Greger. Dan blijven de antioxidanten in de zoete aardappel het best bewaard. Bij bakken of roosteren gaan de moleculen daarentegen sneller kapot. Voeg zoete aardappelen dus vooral een keer aan de boerenkool toe.

Andere voordelen

Daarnaast gaat bij koken of stomen het zetmeel van de zoete aardappel binden, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. En dat niet alleen: de glycemische index (de maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed worden opgenomen) blijkt bij gekookte zoete aardappel ook veel beter. En dat is op z’n beurt dan weer positief voor je bloedsuikerspiegel.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Elle. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien