Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zó maak je een gietijzeren pan goed schoon

Een gietijzeren pan is een goede investering. Je kunt er alle kanten mee op en er heel veel lekkere gerechten mee bereiden. Het schoonmaken ervan is echter een minder fijn klusje, en roept nogal eens wat vraagtekens op. Want hoe maak je zo’n pan nou eigenlijk écht goed schoon?

Libelle legt het je haarfijn uit.

Advertentie

Roest

Het is niet voor niets dat het schoonmaken van je gietijzeren pan niet zo gemakkelijk is. Dat komt omdat gietijzer lastig te onderhouden materiaal is, omdat het niet in de vaatwasser kan. Ook schuursponsjes zijn uit den boze, en met de hand afwassen in een sopje wordt ook afgeraden. Toch is het reinigen van de pan erg belangrijk, omdat resten van voedingsmiddelen voor roest kunnen zorgen.

Zo reinig je jouw gietijzeren pan:

  1. Was de pan kort en voorzichtig met afwasmiddel en een harde afwasborstel, maar laat hem niet in het water weken. Zet de pan met afwasmiddel vervolgens op het gasfornuis en laat hem 3o minuten warm worden, tot het water begint te verdampen.
  2. Is de pan droog? Zet het vuur dan uit en wrijf een paar druppels plantaardige olie op het binnenoppervlak met een schone papieren handdoek.
  3. Leg een papieren bord of keukenrol in de hoek van je koekenpan om het overtollige vocht mee op te nemen en droog de pan vervolgens grondig af.
  4. Wrijf nu met een in plantaardige olie gedrenkte doek over het gehele oppervlak van de pan, inclusief de buitenkant.
  5. Verwarm de pan vervolgens gedurende een uur ondersteboven in de oven op ongeveer 200 graden.
  6. Schakel de oven uit en laat het gietijzer volledig afkoelen in de oven.
  7. Verwijder overtollig vet met keukenpapier, en je pan is weer zo goed als nieuw!

Bron:  Goodhousekeeping. Beeld: iStock

Gietijzeren pan Libelle

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien