Proost: zó gezond is een glaasje glühwein dus voor je

Met deze koude temperaturen warmen we onze handen maar al te graag aan een glaasje glühwein. Lekker en niet eens zo slecht; er zitten namelijk tal van gezondheidsvoordelen aan dit goddelijke winterdrankje.
Natuurlijk is dit geen vrijbrief om liters achterover te slaan, maar wanneer je het met mate drinkt is glühwein bést gezond.
Glühwein gezond
Allereerst: alcohol is natuurlijk niet gezond. Dat gaan we hier ook niet verkondigen. Maar waar in de meeste alcoholische versnaperingen alleen alcohol zit, zitten er in glühwein ook vitamines. De sinaasappels die gebruikt worden in het drankje barsten namelijk van de vitamine C. Vitamine C geeft onder andere je weerstand een boost en helpt tegen ontstekingen.
Rode wijn
Rode wijn zou volgens sommigen ook goed voor je zijn. Meerdere studies tonen aan dat het drinken van een glaasje rode wijn per dag allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo wordt vaak gezegd dat rode wijn – met mate gedronken – goed voor je hart- en bloedvaten is, door de grote hoeveelheid antioxidanten die erin zitten. Ook kan het helpen om je HDL-cholesterol te verhogen en het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen.
Kruiden
Van sommige kruiden is bewezen dat ze een goede werking op het lichaam hebben. Zo ook de kruiden die glühwein zo heerlijk smaakvol maken waaronder kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en piment. Hiervan is bekend dat ze een ontstekingsremmende werking hebben, verwarmend zijn én je weerstand versterken. Vooral de gember is daar een topper voor. Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Om echt de vruchten van deze kruiden te plukken, combineer je ze natuurlijk beter niet met alcohol, maar ze maken dit drankje wel gezonder dan normale wijn. Proost!
Zin in een goddelijke kersttaart? Maak deze:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Margriet. Wijnvoordeel. Beeld: iStock