Leren outdoorlaars: 229,95 vanaf 94,95 >

Nieuw onderzoek wijst uit: glutenvrije producten vaak ongezonder dan reguliere variant

Glutenvrij eten is hip. De glutenvrije havermout, crackers en koekjes vliegen je om de oren. We denken massaal dat we gezond bezig zijn, áls we maar zo veel mogelijk glutenvrij eten. Allemaal leuk en aardig, maar als coeliaak (en ja, dat is een woord!) móet Libelle’s Simone, om ellende te voorkomen, 100% glutenvrij eten. En zo’n glutenvrij dieet is zo gezond of ongezond als je het zelf maakt…

Want wat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond? Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. En dat terwijl ze vaak een stuk duurder zijn. De Consumentenbond keek naar de ingrediëntenlijst van 5 A-merkproducten en de bijbehorende glutenvrije variant. De verschillen blijken soms bizar groot.

Suiker- en vetbommetjes
Libelle’s Simone, die coeliakie heeft: “Zo zit er in een van mijn favorieten, het glutenvrije knäckebröd van Wasa, 6 keer zo veel vet en 2 keer zo veel zout als in de volkoren variant. Slik. En wat dacht je van het volgende voorbeeld: de glutenvrije pannenkoekenmix van het merk Koopmans bevat 2 keer zoveel zout als de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk.
Denk je goed bezig te zijn met je glutenvrije ontbijtkoek als 4-uurtje… Helaas, ik help je uit je droom. De glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg bevat méér calorieën dan de normale variant (door de toevoeging van zuivel) en in de glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn zit méér suiker dan in gewone stroopwafels. Dat is best even schrikken.”

Ongezonde vervangers
Wat de reden hiervan is? De fabrikanten geven in het onderzoek aan dat voor glutenvrije producten meer zout nodig is voor een rijkere smaakervaring, suiker nodig is omdat glutenvrij meel niet zo snel kleurt (of krokant wordt bij het bakken). Bovendien zitten er minder vezels in glutenvrije producten omdat er meelvervangers worden gebruikt (zoals aardappelzetmeel).

Conclusie
Simone: “Heb je net als ik coeliakie? Natuurlijk volg je dan strikt je glutenvrije dieet. Maar is dit niet het geval? Blijf dan om bovengenoemde redenen ver weg van kant-en-klare glutenvrije producten. Wat trouwens ook geldt voor de coeliaken onder ons: ik maak al 8 jaar zo veel mogelijk vervangers (brood, crackers, muffins) lekker zelf. Niet alleen gezonder, maar nog een stuk lekkerder ook. Extra fijn: je weet precies wat er in je eten zit. Voor mij geen verrassingen meer!”

Gezonde glutenvrije alternatieven
Wat dan wél gezonde opties zijn? De Consumentenbond komt met het volgende fijne lijstje. Wij zeggen: inslaan!

  • Zilvervliesrijst
  • Aardappelen
  • Peulvruchten
  • Groenten
  • Noten
  • Fruit
  • Granen als: gierst, teff, amarant, mais en sorghum
  • Haver waar het glutenvrij logo op staat
  • Glutenvrij volkorenbrood
  • Glutenvrije volkorenpasta
  • Glutenvrije volkoren crackers (suikervrij of zelfgemaakt)
  • Zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en Hollandse kazen
  • Eieren
  • Onbewerkte visproducten, onbewerkt vlees en onbewerkte kip (let op: paneermeel en kruidenmengsels kunnen gluten bevatten)
  • Vleesvervangers als tofu, tempé en soja
  • Olie als bereidingsvet

Bron: ConsumentenbondNOS. Beeld: Istock

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste 
nieuwsbrief van Nederland! 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien