Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Minder vershoudfolie gebruiken? Dít is een goedkoop en natuurlijk alternatief

Hoe vaak per dag gebruik je een plastic zakje of aluminiumfolie? Even snel die halve appel opbergen of een lunch verpakken. De vervanger voor het milieuvervuilende plastic kan je met een beetje moeite zelf maken. Is nog goedkoop ook.

Bijenwasdoek is de uitkomst voor iedereen die milieubewust met minder afval en plastic wil leven. De doeken zijn te koop in verschillende (natuur)winkels, maar ze zijn thuis ook zelf te maken. De doek is bedoeld voor het afdekken van bijvoorbeeld kaas, brood en fruit, maar je kan er ook schaaltjes mee afdekken. Alles waarvoor je normaal al snel naar een stuk aluminiumfolie of plastic zakje grijpt.

Advertentie

Helemaal duurzaam
De doek kan je steeds opnieuw blijven gebruiken, ongeveer tot 10 maanden lang, afhankelijk van hoe vaak je ‘m gebruikt. Met lauw water en afwasmiddel of vloeibare zeep kan de doek schoongemaakt worden. Even ophangen om te laten drogen en het is weer klaar voor de volgende ronde. Het enige nadeel is dat de doek niet gebruikt kan worden in de magnetron of oven en hij is niet geschikt om vis en vlees mee in te pakken.

Instructie: zo maak je een bijenwasdoek
Alles wat je nodig hebt:

  • Katoenen doek
  • Bijenwas
  • Jojobaolie
  • Bakpapier
  • Potje en kwast
  • Pan
  • Oven

Verwarm de oven op 80 graden en leg de katoenen doek op een stuk bakpapier op de bakplaat. Leg dit in de oven en laat deze een paar minuten staan zodat de doek warm wordt. Een voorbeeld van een katoenen doek die je kan pakken is een dekbedovertrek wat je niet meer gebruikt, deze heeft de perfecte dikte.

Vermeng ondertussen 15 gram bijenwaskorrels en 10 milliliter jojobaolie en verwarm dit au bain-marie. Nu vermengen de oliën zich tot één geheel.

Haal de bakplaat uit de oven. Smeer met de kwast egaal de doek in met de gemengde olie. Als het mengsel al gelijk stolt, betekent dit dat de doek nog te koud is. Leg de doek vervolgens weer een paar minuten in de oven.

Haal de doek uit de oven en ga met de kwast, zonder olie, nog een keer over de doek om het egaal te maken. Leg de doek voor de derde keer in de oven en wacht een paar minuten. Haal de doek er vervolgens weer uit en trek het bij de puntjes in één vloeiende beweging van het bakpapier af. Houdt de doek ongeveer één minuut in de lucht zodat de substantie op de stof kan stollen. Nu kan je de doek oprollen en bewaren.

Als je de doek nodig hebt, rol je het uit en pak je het eten in zoals je ook met aluminiumfolie zou doen. Door de warmte van je handen smelt de olie een beetje waardoor de doek goed aan elkaar plakt en het goed om je eten heen hecht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Leven zonder afval. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Ik waardeerde zijn eerlijkheid, maar die deed ook pijn”

Tessel Tindert

Ik lig in mijn bed onder een dun lakentje en kan niet slapen. Mijn slaapkamer krijg ik bij deze superhittegolf niet meer koel, hoewel ik daar de gordijnen de hele dag dichthoud. Mijn ventilator is stuk. Morgen een nieuwe bestellen, noteer ik in mijn hoofd.

Na een half uur sta ik op en loop de woonkamer in. De maan schijnt door een van de dakramen naar binnen en bij het open raam waait een zoel windje langs mijn klamme rug. Ik schenk een restje witte wijn in en pak de brief van Wijnand er nog eens bij. D

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien