Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Déze groente (die je waarschijnlijk nog niet kent) is flink in opmars

Het lijkt op een peer, maar tegelijk ook wel weer op een courgette. Of toch meer op komkommer?

De zogenoemde ‘chayote’ zul je binnenkort veel gaan zien. Deze groente is de laatste jaren niet de ster van de show geweest dankzij z’n ietwat vreemde vorm, maar hij staat nu gelukkig eindelijk vooraan. En wel hierom:

Advertentie

Milde smaak
“Chayote is een pompoen die afkomstig is uit Midden-Amerika”, aldus expert Erin Palinsky-Wade. Aha, het is dus een pompoen, en dus geen peer, courgette of komkommer. “De vorm en kleur kunnen in de verschillende gebieden waar die groeit variëren, maar waar hij ook groeit, deze pompoensoort behoudt zijn mooie milde smaak. Je kunt ‘m ook rauw eten.”

Hij is goed voor je huid
De peervormige kalebas is klonterig en groen, maar heeft knapperig vruchtvlees dat je kunt combineren met zo ongeveer alles. Naast dat het een bron van vezels is, zit-ie vol met foliumzuur, choline en magnesium. En daar zullen je huid, hart en botten je héél dankbaar voor zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hij bevat weinig calorieën
Slechts 19,1 kcal per 100 gram, dat is iets minder dan een normale pompoen. En slechts 4,5 gram koolhydraten per 100 gram (!). “Vul de chayote aan met ander eiwit- en vetrijk eten en je hebt een perfecte maaltijd.”

Zo kook je ‘m
Zoals Palinsky-Wade eerder aangaf, kun je chayote gekookt of rauw eten. Meestal wordt-ie verwerkt in een soep, maar je kunt ‘m ook perfect aan salades en dips toevoegen voor een extra crunch. Je kunt ‘m roerbakken, opbakken, verwerken in een taart (als je het aandurft) of met je gerecht meekoken. Extra lekker met peper, citrus en knoflook. Zie ik je daar nu watertanden door een stuk groente?

De schil
Als je een jonge chayote te pakken hebt, kun je gerust de schil opeten. Maar hoe ouder de kalebas, des te sneller je toch de schil zult moeten pellen. Kijk wel uit: de schil kan een kleverige vloeistof achterlaten op de huid en dat kan gaan irriteren. Even onder stomend water houden zal dit beperken.

Oh, en mocht je niet de hele chayote in één keer gebruiken: je kunt ‘m het best opbergen in het groentevak van de koelkast. “Daar zal-ie zo’n 2 tot 3 weken kunnen blijven liggen”, zegt Palinsky-Wade. Staat-ie al op jouw menu morgenavond?

De chayote kun je heerlijk verwerken in één van de recepten uit de Libelle Lekker special. Hartstikke gezond en o, wat ziet het er mooi uit allemaal:

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€4,55
Bestel

3 handige tips waarmee groenten langer vers blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Womenshealthmag. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien