6-delige pannenset nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zijn groente pizzabodems gezonder dan de normale variant?

In bijna elke supermarkt kun je tegenwoordig wel pizza’s bemachtigen met een bijzondere bodem van groente, zoals bloemkool of broccoli. Deze Italiaanse maaltijden worden dikwijls verkocht als ‘gezonder’. Libelle zocht daarom uit: zijn groente pizzabodems beter voor je dan de normale variant van tarwe?

In bijna elke supermarkt kun je dergelijke groentepizza’s wel kopen. En wat dacht je van de groentewraps?

Advertentie

Meer groente eten
Het moge duidelijk zijn: met een bodem van groente krijg je sowieso meer groenvoer binnen. En dat is geen overbodige luxe, want Nederlanders eten nog altijd te weinig groenten. De dagelijkse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is volgens het Voedingscentrum 250 gram per dag, maar dat redt lang niet iedereen.

Lastige bereiding
Om ervoor te zorgen dat we met z’n allen voldoende groenten binnenkrijgen, worden er daarom in allerlei producten verschillende soorten groenten verstopt. Toch is het niet gemakkelijk om verse groenten in deegproducten te verwerken, aangezien groente erg veel water bevat.

Verloren voedingsstoffen
En dus gaan er veel gezonde voedingsstoffen verloren, vertelt Astrid Postma­-Smeets van het Voedingscentrum aan Womens’ Health: “Als je groenten zo be­werkt, verliezen ze hun belangrijkste eigen­schappen. Je mist het volume, dus het kost je minder moeite om het op te eten. En er gaan voedingsstoffen verloren, denk aan het vluchtige vitamine C.”

Minder koolhydraten
Wel krijg je door het eten van dergelijke pizzabodems minder koolhydraten binnen dan met normale pizza’s. En dat is volgens Astrid dan ook het enige échte voordeel. “Als je moeite hebt om op gewicht te blijven, of je hebt diabetes type 2 of een voorstadium daarvan, dan zijn producten als courgette­spaghetti of groente pizzabodems slim.”

Iets anders proberen? Bekijk dan in deze video hoe je een wrap-pizza maakt met pompoen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

De Dag Nadat Vervolg 5: Ik mijn honden moest laten inslapen

Premium

Karlijn (45): “Thuiskomen was die eerste periode het moeilijkst. Al die jaren werd ik thuis begroet door twee blije honden, nu was het doods, stil en leeg. Ook fysiek: al die mandjes, al die kussens waren weg; wat een ruimte.''

''Het verdriet was immens en ik kon en wilde er niet altijd over praten. In het begin heb ik echt mensen uit mijn omgeving gemeden, al lukte dat niet altijd. Dan kwam ik mensen tegen die ik kende van het honden uitlaten, die natuurlijk naar Sammy en Saartje vroegen. Ik moest vaak mijn uiterste best doen om niet in tranen uit te barsten.

[premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien