Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Waarom je déze groenten beter niet rauw kunt eten

Zit er echt een verschil tussen het eten van rauwe en gekookte groenten? Je zou denken van niet, maar toch is het bij sommig groenvoer beter om het eventjes kort te koken. Dit heeft alles te maken met de van nature aanwezige gifstoffen…

Kun je groenten beter koken of rauw eten?
Deze waarschuwing geldt niet voor alle groenten. Maar onderstaande verse producten kun je voortaan toch echt beter kort koken.

Advertentie

Aubergine
Aubergine zal je waarschijnlijk al niet zo heel snel rauw in gerechten verwerken. En dat is maar goed ook, want de groente bevat het stofje solanine. En wanneer je dat binnenkrijgt, kan het zorgen voor nare maag- en darmklachten. Even verhitten – roerbakken, wokken, koken – is al voldoende.

Champignons
Ook champignons kunnen beter niet rauw gegeten worden, net als alle andere rauwe paddenstoelen. De reden? Ze bevatten het gifstofje araritine. Wanneer je daar veel van binnenkrijgt, is dat voor de mens giftig. Een paar champignons snoepen kan dus geen kwaad, maar eet er niet te veel van voor ze verwarmd zijn.

Sperziebonen
We denken niet dat je heel snel rauwe sperziebonen verorbert en dat kun je maar beter zo houden. Ze bevatten namelijk net als alle andere peulvruchten het stofje lectine, dat voor misselijkheid en darmklachten kan zorgen. Verhit dus ook sperziebonen altijd voor je ze serveert. Bonen uit blik of diepvries kun je wel zo opeten, mocht je dat willen. Want deze zijn eigenlijk altijd voorgekookt.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Rauwe groeten Libelle

Lees meer

Speel hier de Zweedse puzzel van zaterdag 18 januari

Zweedse puzzel Libelle

Premium

Zin om lekker te puzzelen dit weekend? Waag je aan deze topper van een Zweedse puzzel.

Na aankoop heb je 7 dagen om 'm af te maken. Zet 'm op!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien