Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Waarom groenten en fruit je hormoonhuishouding kunnen verstoren

Wanneer je groenten of fruit in de supermarkt koopt, kunnen daar restanten van bestrijdingsmiddelen op zitten. Maar wist je dat deze restanten je hormoonhuishouding kunnen verstoren?

Vooral met Spaanse nectarines, druiven en perziken moet je oppassen. Ongeveer de helft daarvan bevat stoffen die onze hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat blijkt uit onderzoek van dagbladTrouw

Hormonen
Ook andere fruitsoorten, groenten, kruiden, zaden, graden, aardappelen en noten die in Nederland verkocht worden, bevatten resten van pesticiden met hormoonverstorende eigenschappen. In bijna 1 op de 5 producten die door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) zijn onderzocht, zitten deze stofjes.

Advertentie

Spanje
Het zijn vooral de producten uit niet-Europese landen waar restanten van bestrijdingsmiddelen in worden gevonden. De Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia staan bovenaan het lijstje met de meest vervuilde producten. Binnen Europa scoort vooral Spanje slecht. Voor de rest worden volgens de NVWA op groente en fruit uit Nederland en de rest van de Europese Unie relatief weinig bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Nederland
Toch blijkt uit het onderzoek van Trouw dat ook op producten die in Nederland zijn geteeld, hormoonverstorende chemicaliën zitten. Zoals in chilipepers (20% van de monsters), komkommers (18%) , appels (12%), spruitjes (11%) en aardbeien (9%).

Regel
Resten bestrijdingsmiddelen mogen niet schadelijk zijn voor mensen. Daarom zijn er verschillende regels vastgesteld voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddel dat nog op groente en fruit mag zitten. Zo heeft de Europese Unie in 2009 een regeling ingevoerd waarin staat dat consumenten niet mogen worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. De milieuorganisatie Pan Europa vindt niet dat deze regel voldoende wordt nageleefd.

Bederven je groenten snel? Zo blijven ze langer vers:


De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Trouw. Beeld: iStock

Lees meer

Speel hier de snackpuzzel van vrijdag 17 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze vrijdag 17 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de hersenkraker op te lossen. Veel plezier!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien