Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Werkt groenten en fruit wassen tegen pesticiden eigenlijk wel?

Was jij altijd je groenten en fruit voor het eten, maar vraag je je af of dit eigenlijk wel zinvol is? Dan wil je dit misschien even lezen.

Gewasbeschermingsmiddelen, zoals pesticide, worden gebruikt om ziektes bij groenten en fruit te voorkomen en de groei te bevorderen. Het is belangrijk dat de pesticide wel de plaag aanpakt, maar niet schadelijk is voor het gewas zelf, of voor mensen.

Advertentie

Maar als bestrijdingsmiddelen na één wasbeurt al verdwenen zouden zijn, dan zou dit dus ook betekenen dat de boer na iedere regenbui opnieuw bestrijdingsmiddelen in zou moeten zetten. Om die reden kunnen bestrijdingsmiddelen dus zeker wel tegen een beetje water. Daarnaast kunnen de pesticiden ook ín het fruit trekken.

Wel veilig

Maar volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is dat geen reden tot paniek: in tweederde van het groenten en fruit blijken niet eens bestrijdingsmiddelen te zitten. En in de rest komen de pesticiden vaak in verwaarloosbare, ongevaarlijke hoeveelheden voor.

Wassen is de boodschap

Dat neemt niet weg dat een wasbeurt zand en viezigheid wegspoelt, en je daarmee dus wel wat bacteriën in je lichaam bespaart. En ook onzichtbare parasieten kun je grotendeels wegspoelen; heb je een goed immuunsysteem, dan kunnen deze parasieten weinig kwaad. Maar mensen met een minder goede weerstand kunnen hier ziek van worden. En denk daarnaast aan de aanrakingen in de supermarkt: de vakkenvuller, twijfelende mensen over de aankoop, de caissière… Wassen kan dus nooit kwaad.

Voel je je toch niet zo fijn bij de gewasbeschermingsmiddelen? Kies dan voor biologisch fruit. Die mogen in de meeste gevallen niet bespoten worden. Maar again: wassen is de boodschap, want er kunnen wel bacteriën en parasieten op zitten.

Toch hoeft niet lastig te zijn, want met dit simpele middeltje maak jij het fruit voortaan schoon van bestrijdingsmiddelen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AGF. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 52: “Dus jij bent Vera’s nieuwe vlam?”

nieuwe vlam

Een tikkeltje zenuwachtig en tegelijk vol vertrouwen belt Maartje aan bij haar knappe werkrelatie Vera. Ze weten allebei dat er niets zakelijks op de agenda staat vanavond. Haar verbazing is dan ook groot als een jochie van een jaar of zes met grote ogen de deur open doet.

“Kom jij ook al voor mama?” vraagt het ventje van drie turven hoog.

“Ehm… hoi!” stamel ik. “Ik ben Maartje. En wie ben jij?”

“Felix. Ik heb een Tijannosaujus.”

“Hoi Felix. Dat is mooi zeg, een Tyrannosaurus. Ik kom voor Vera, is dat jouw mama?”

Op dat moment steekt Vera

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien