Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hertenrug

Ingrediënten
1,2 kg hertenrug of 1 kg hertenvlees van de bout
2 schijven diepvriesbladerdeeg
1 eigeel
500 g bospaddenstoelen of paddenstoelen van het seizoen
1 appel
1 ui
4 el olie
zout, peper
1 el tijm, gehakt
1 el peterselie, gehakt
2 cl calvados
100 ml room
1-2 tl dijonmosterd
1 el (bonte) grof gemalen peper
2 sjalotten
1 teentje knoflook
4 el boter
250 ml rode wijn
200 ml wild- of kalfsfond
Bakkwastje en een ovenvaste pan of een braadslede.

Bereidingswijze
De oven op 220°C voorverwarmen. Het bladerdeeg laten ontdooien, de deegranden afsnijden en in 6 vierkanten snijden.

Advertentie

Eigeel met 2 el water opkloppen, de stukken bladerdeeg daarmee instrijken zonder daarbij de snijvlakken te bestrijken. De stukken deeg op een bakblik bekleed met bakpapier leggen. In 10-12 minuten goudbruin bakken, op een rooster laten afkoelen.

De paddenstoelen schoonmaken en in schijven snijden.

Appel en uien in blokjes snijden en 2-3 minuten in olie stoven. Paddenstoelen en kruiden bijvoegen, met zout en peper kruiden, nog eens 2-3 minuten garen. Met calvados blussen, de room toevoegen, inkoken tot de saus romig wordt en met mosterd op smaak brengen.

Temperatuur van de oven verminderen tot 180°C. Indien nodig de huid en pezen van de hertenrug verwijderen, met olie bestrijken en kruiden met peper.

In een grote ovenvaste pan of een braadslede met de rest van de olie alles samen 5 minuten langs alle kanten aanbraden. In de oven circa 15-18 minuten garen.

In de tussentijd sjalotten en knoflook schillen en in kleine blokjes snijden. Het vlees uit de pan nemen. 2 el boter in de pan doen. Sjalotten en knoflook daarin kort aanstoven. Met rode wijn en fond blussen, inkoken tot op een derde, op smaak brengen.

De hertenrug in de saus nog een keer gedurende 3-4 minuten in de oven schuiven.

Serveertip
Telkens een eetlepel paddenstoelenragout op twee stukken bladerdeeg leggen, bovenop elkaar leggen en met een derde stuk afsluiten. De rug in 8 dikke schijven of koteletten snijden. Bord dresseren met de millefeuille en de saus. Hierbij passen jonge, gestoomde groenten.

Wijntip:
Château de l’Horte Corbières Réserve Spéciale. Volle, krachtige rode wijn, met een aroma van rijp rood fruit en een lichte kruidigheid.

Bron: Wildplaza

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 15 Ikea-namen zijn ook prachtig als babynaam

In boeken, in films, in krantenartikelen… Je kunt overal inspiratie opdoen voor een babynaam. Zélfs tijdens het winkelen bij Ikea. De namen van een aantal producten zijn namelijk ook prachtige babynamen, en nee dan bedoelen we niet alleen Billy.

Ikea kiest voor zijn producten natuurlijk vaak een Zweedse naam, maar er zijn ook producten die een internationale naam hebben gekregen. Daar zitten namen tussen die zo mooi zijn dat je ze ook als babynamen kunt gebruiken. Inspiratie uit onverwachte hoek dus:

Advertentie

Ikea babynamen

  • Lill
  • Eilif
  • Micke
  • Justina
  • Omar
  • Aina
  • Alex
  • Mydal
  • Ivar
  • Jules
  • Laiva
  • Alvine
  • Fredde
  • Norna
  • Tobias

Bekijk ook: Babyhapjes maken een gedoe? Sisa (45): “Zó maak je ze binnen no time“:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diederik Gommers 'helemaal hyper': "Nu toch echt uitzicht op normale zomervakantie"

De coronazorgen bij ic-arts Diederik Gommers (57) beginnen fysiek hun tol te eisen. Op Instagram deelt hij een voor- en na foto waarop zijn grijs wordende haar te zien is. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel, laat de bekendste arts van Nederland weten op Instagram. 

“Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar”, plaatst Diederik Gommers op Instagram. Bij het bijschrift plaatst hij een foto waarop hij voor en na de coronacrisis te zien is. Niet alleen kijkt de intensive care-arts een stuk minder vrolijk op de ‘na’-foto, ook is te zien dat zijn huid wat minder kleur heeft en zijn haar inderdaad wat grijzer dan vroeger.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Steun

Zijn volgers reageren massaal onder de post. Zo wordt hem aangeraden om wat meer zon te pakken om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook denkt iemand te zien dat de arts is afgevallen. Ook krijgt Gommers veel steun. “Ik heb bewondering voor u”, laat iemand dan ook weten. “Let goed op uzelf.”

Goed nieuws

“We moeten nog even door”, plaatst hij in zijn bijschrift. Maar ook laat hij weten dat er goed nieuws is. Zo zal Pfizer in april ‘fors meer vaccins’ gaan leveren. Ook laat Gommers weten dat op 1 juli zo’n 8 miljoen Nederlanders twee coronaprikken heeft gehad en 4 miljoen Nederlanders de eerste prik. Er lijkt dus licht te zijn aan het einde van de tunnel.

‘Een normale vakantie’

Daarbij gaat Gommers nog in op de eerste effecten van de vaccins. Zo lijkt er in verpleeghuizen in Nederland een daling te zijn in het aantal besmettingen. “Dat is echt goed nieuws”, zegt de arts daar enthousiast over. Tenslotte laat hij weten dat er ‘nu toch echt uitzicht is op een normale vakantie deze zomer’. “Ik geloof het echt, ik ben helemaal hyper vandaag!” En de ic-arts ziet daar nog een voordeel in. “Dan kunnen de grijze haren ook weer verdwijnen.”

Stress kan ernstige gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress even (tijdelijk) te verlichten. En dat kan zo. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien