Hoelang blijf je knoflook ruiken nadat je die hebt gegeten?

Dat knoflook voor een onfrisse adem kan zorgen, weten we. Maar hoelang blijf je knoflook ruiken nadat je die hebt gegeten? En hoe kan het dat je adem überhaupt gaat ruiken van knoflook?
Wij zochten het voor je uit.
Hoe kan het dat je adem zo gaat ruiken van knoflook?
Knoflook bevat de stofjes alliine en alliinase. Wanneer je een knoflook snijdt, verandert de chemische samenstelling. Alliine en alliinase vormen dan de stof allicine, die voor die kenmerkende knoflookgeur en smaak zorgt. Wanneer de knoflook verhit wordt óf in ons maag-darmkanaal terechtkomt, verandert de chemische samenstelling opnieuw. Er ontstaan dan allerlei allerlei zwavelverbindingen zoals allyl sulfide of methyl sulfide (AMS). Deze zwavelverbindingen zorgen voor de beruchte ‘knoflookadem’.
Omdat de zwavelverbindingen niet makkelijk worden afgebroken in ons maag-darmkanaal, dringen de zwavelverbindingen door de wand van de dikke darm en belanden ze in de bloedbaan. Eenmaal in het bloed kunnen ze dan via de longen in je adem komen. En dat niet alleen, want als je echt veel knoflook hebt gegeten, dan kan het zelfs via zweet en poriën naar buiten komen.
Hoelang blijf je knoflook ruiken?
Dit hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid knoflook die je hebt gegeten en de bereidingswijze. Als je bijvoorbeeld rauwe knoflook hebt gegeten dan zal je dat langer blijven ruiken dan wanneer je de knoflook hebt verhit. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je adem tussen de 8 en 48 uur blijven ruiken naar knoflook. Als je dus een belangrijke dag hebt waarvoor je absoluut niet naar deze geur wil ruiken, dan kun je dus beter minimaal een dag van tevoren geen knoflook meer eten.
Knoflook gegeten? 3 tips om van je knoflookadem af te komen
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Tandenpoetstips.nl. Beeld: Getty Images.