Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hollandse erwtensoep

Hoofdgerecht voor 6-8 personen
500 g spliterwten
3-4 schouderkarbonades of ca. 1 kg varkens­ribbetjes
250 g mager, gezouten spek (zuurkoolspek), mager
3 preien, in ringen
1 kleine knolselderij, in reepjes
1 grote rookworst
2 grote aardappelen, in blokjes
5 el fijngesneden kruiden (bladselderij en bladpeterselie)
plakjes roggebrood
grove mosterd

Bereidingswijze snert:

Advertentie

  1. Spoel de spliterwten af onder koud stromend water en breng ze met circa 3 l water aan de kook.
  2. Voeg de karbo­nades en het spek toe en laat alles circa 1½-2 uur zachtjes koken. Kook de prei en knolselderij de laatste 30 min. mee.
  3. Voeg de rookworst en aardappelen toe en laat de soep nog circa 30 min. koken (pas op voor aanbranden).
  4. Neem de worst, karbonades en spek uit de pan.
  5. Snijd het vlees van de karbonades (of ribbetjes) en verdeel het in stukjes. Snijd de worst in plakjes en leg vlees en worst terug in de soep.
  6. Bestrooi voor serveren met de kruiden.
  7. Snijd het spek in plakjes en serveer dit op met mosterd bestreken roggebrood.

Bereidingstijd: 2-2½ uur.
Circa 625 kcal p.p. (met 1 plak roggebrood).

Groene spliterwten
Spliterwten zijn groene erwten waarvan het vliesje is verwijderd en die in tweeën zijn gesplitst. Het voordeel van spliterwten is dat ze niet geweekt hoeven te worden en dat ze tijdens de bereiding uiteen vallen. Groene spliterwten worden voornamelijk in West-Europa gegeten.

PRODUCTIE EN RECEPTUUR: Marlies Batelaan. FOTOGRAFIE: Renée Frinking.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Rogier (46) en Frank (74) geven emotioneel interview na ‘scheiding van tafel en bed’

Na maanden bonje met elkaar te hebben gehad, moesten ex-geliefden Frank (74) en Rogier (46) dinsdag voor het eerst weer met elkaar voor de camera staan. En dat was best nog even onwennig, zo blijkt uit een interview dat het presentatieduo had met RTL Boulevard.

De twee mannen hebben een heftige periode achter de rug en wanneer Rogier wordt gevraagd hoe het momenteel met hem gaat, wordt hij erg emotioneel.

Advertentie

Vast aan contract

Ex-partners Frank en Rogier kregen in oktober flinke ruzie met elkaar. Frank zou helemaal klaar zijn met de manier waarop Rogier hem behandelt en Rogier liet in verschillende bladen weten dat Frank niet helemaal eerlijk was over zijn afkomst. De twee gingen, na bijna twintig jaar samen, uit elkaar en hadden zelfs een periode helemaal geen contact met elkaar. De mannen waren uiteindelijk genoodzaakt om het bij te leggen, want ze hebben voor de komende twee jaar nog een contract met RTL 4 waarin staat vastgelegd dat ze samen moeten werken voor hun programma Frank & Rogier checken in.

“Van oor tot oor stralen we”

Inmiddels lijken de twee weer door één deur te kunnen, want dinsdag vonden er opnames plaats voor het nieuwe seizoen van het programma. Als de interviewer van RTL Boulevard opmerkt dat het best bijzonder is dat de twee weer samen in beeld zijn, laat Frank weten dat de lucht weer is geklaard. “We zijn lekker samen aan het werk en dat is toch wat we willen.” “Van oor tot oor stralen we”, zo vult Rogier toch enigszins sarcastisch aan.

Scheiding van tafel en bed voor Frank en Rogier

Als Rogier gevraagd wordt naar hoe het momenteel met hem gaat en hoe de heftige periode hem heeft veranderd, krijgt hij het duidelijk even te zwaar. “Nou het heeft wel wat met me gedaan ja”,  zo vertelt hij met betraande ogen. Als hij vervolgens vanwege de emoties niet meer uit zijn woorden kan komen, kapt hij het interview af en loopt hij weg. Nadat hij weer een beetje is bijgekomen komt hij opnieuw bij het interview zitten, maar laat hij het woord over aan zijn ex-vriend. “Vooralsnog gaat het alleen om een scheiding van ‘tafel en bed’, zegt Frank. “Het is heel goed; Rogier is zoveel jaar jonger dan ik, ik heb m’n rust gekregen, hij heeft zijn eigen wereld en we kunnen alsnog samen werken. Er is niks beters dan wat wij hebben.”

Frank en Rogier binnenkort tóch weer samen aan de slag

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Van Yvette van Boven: galette met asperges, ham, boerenkaas & een eitje

Nog niet van de koude grond, maar wel uit de kas: ze liggen weer in de schappen. Asperges zijn heerlijk met botersaus, een gekookt  aardappeltje, goede ham of zalm en peterselie. Ham en ei zijn klassiek asperge-gezelschap, en niet voor niets. Met deze galette wordt die combinatie nieuw leven ingeblazen.

Voor 4 personen

Advertentie

Dit heb je nodig voor de galette met asperges:

  • 200 g bloem + extra voor uitrollen
  • 200 g volkorenmeel
  • 1 tl zout
  • 200 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 3 el koud water
  • 8 witte asperges, geschild
  • 100 g lekkere boerenkaas, geraspt
  • 4 plakken (bio) beenham
  • 2 eieren
  • zeezoutvlokken (Maldon)
  • versgemalen zwarte peper of milde chilivlokken zoals pul biber (online of bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt)
  • dunschiller
  • keukenmachine (optioneel)

Zo bereid je dit heerlijke gerecht met asperges:

  1. Voeg voor het deeg de bloem, het meel en het zout toe aan de kom van een keukenmachine en pulseer tot alles net gemengd is.
  2. Voeg de boter toe en pulseer tot die mooi verdeeld is.
  3. Laat de machine draaien en giet het water erbij tot zich een soepel deeg vormt. Voeg niet alles in een keer toe, want misschien is er minder nodig. (Dit kan ook met de hand: wrijf dan met je handen de boter door de bloem en ga door tot het mengsel lijkt op fijn, nat zand.)
  4. Kook de asperges 6 min. in een pan met ruim water, giet af en spoel ze onder koud water. Zet opzij.
  5. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrechtblad en kneed een bal. Druk ’m plat, wikkel in plasticfolie en leg tenminste 1 uur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  7. Bestrooi het deeg met wat bloem en rol voorzichtig tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel met een dikte van ca. 1 cm. Het mag best een beetje rommelig.
  8. Schuif het bakpapier op een bakplaat. Bestrooi met ¾ van de kaas en laat rondom ca. 3 cm vrij.
  9. Verdeel de asperges erover en drapeer de plakjes ham erop. Bestrooi met de rest van de kaas.
  10. Zet in het midden van de oven en bak in 20-25 min. gaar en bruin.
  11. Haal uit de oven, breek er de eieren voorzichtig boven (maak eerst een ‘kuiltje’) en zet nog 5-8 min. in de oven, of tot de eieren net zijn gestold.
  12. Besprenkel met zoutvlokken en maal er wat verse peper over.

Bereiden: 30 min. Bakken: 25-35 min. Kcal: 615 p.p.

Meer lekkere recepten met asperges? Haal dan snel Libelle 11 in huis!

Libelle 111

Tekst & receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Yvonne Jimmink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dagboek van Willeke: "Wat ze over mijn moeder zeggen, breekt mijn hart"

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere week houdt Willeke een dagboek bij voor Libelle.

Advertentie

Woensdag 24 februari

Ik sta wat onwennig op het schoolplein. Ik ben hier nog wel geweest, af en toe, maar een echte schooldag heb ik in tijden niet gehad. Het is het einde van de middag en er hangt een giechelige, uitgelaten sfeer. Het doet iedereen goed om weer terug te zijn. De angst die ik koesterde, dat het gepest ook in het echt verder zou gaan, blijkt voorlopig ongegrond. Iedereen was ook te druk met de feestelijkheid van weer les in het echt hebben. De examenklas kreeg zelfs les in de bioscoop en het buurthuis, met hun schriften op schoot. Ik merk dat ik de hele dag mijn adem heb ingehouden, wachtend op een sneer van de meisjes in mijn jaarlaag. Ik weet maar één iemand bij wie ik mijn hart kan luchten.

Als ik bij oma thuis van de fiets stap, staat ze breed glimlachend naar me te zwaaien. De lach valt van haar gezicht zodra ze me goed bekijkt. Is het zo duidelijk te zien dat dit me opvreet? Ik loop met een wijde boog om haar heen, de keuken in. Even besteden we aandacht aan beleefdheden – wil je een koekje erbij, hoe is het met je moeder, ja de baby komt gauw, leuke jas is dat – en dan barst ik in een luid, snotterig snikken uit. Ik adem zo hoog in mijn borstkas dat ik nauwelijks uit mijn woorden kom. “Ze moeten me niet, oma. Ze vinden me vreselijk. Ik schaam me zo.”

Het verbod op omhelzen doet oma onhandig draaien met een theedoek in haar handen. “Rustig aan Wil, wie moeten je niet? Het valt vast mee, wat heb jij nou om je voor te schamen?”

Ik vertel haar alles dat me al weken dwars zit. De steeds naardere en persoonlijke roddels die over me verspreid worden, dat ze mijn broer erbij betrekken. Het feit dat hij homo is, houdt mensen blijkbaar toch bezig, terwijl ik dacht dat we daar al lang aan voorbij waren. De pesterijen om mezelf en mijn vrienden kan ik aan – we worden een circusbende genoemd, een groep zweverige gekkies. Ferdy en Lotte krijgen ook de wind van voren. Wat mijn hart breekt is wat ze over mijn moeder zeggen. Dat ze te oud is om een kind te krijgen. Dat Boy te jong voor haar is. Dat ze mij en Rob verwaarloosd heeft om een wild seksleven te kunnen hebben met allerlei mannen. Dat haar baby er zwart uit gaat komen, daar lachen ze nog het hardst om. Alsof daar iets mis mee is.

Ik ratel dit allemaal eruit tegen oma, die het zwijgend aanhoort met een groeiende donderwolk voor haar gezicht. “En het ergste, het allerergste, is dat ik het zelf ook heb gedacht. Ik heb die dingen gedacht over mama.” Ik leg mijn hoofd op tafel en voel de koekkruimels in mijn voorhoofd prikken. “Het spijt me.”

Dan komt oma in actie. “Het spíjt je? Dit heb jij toch helemaal niet gedaan? Iedereen heeft wel eens nare gedachten en angsten. Die meiden op school hebben daardoor niet ineens gelijk. Wil, je bent te slim om niet te weten hoe het werkt. Ze zoeken iemand om de pik op te hebben. Ze hebben jou gekozen. Zomaar, niet omdat er iets mis is met jou of je familie.”

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen >

1

Tekst: Charlotte Remarque.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Beau van Erven Dorens krijgt lof met nieuw programma 'Beau in Floradorp'

Dinsdagavond was de eerste aflevering te zien van het nieuwe programma van Beau van Erven Dorens. In Beau in Floradorp verdiept de presentator zich in een oude Amsterdamse Volksbuurt. En de kijkers zijn helemaal weg van de manier waarop hij dat aanpakt. 

Beau van Erven Dorens duikt graag in werelden die ver van zijn eigen leven afstaan. Zo ging hij voorheen al op pad met daklozen, trok hij met een kameel door de woestijn en voer hij eenzaam de Noordzee over. In zijn nieuwe programma Beau in Floradorp duikt Beau weer in een nieuwe wereld. Die van de oude volksbuurt in Amsterdam-Noord die niet een al te beste reputatie heeft.

Advertentie

Beau in Floradorp

Beau gaat in gesprek met de bewoners en duikt hun leven in. Al snel wordt duidelijk dat veel mensen in Floradorp bijzondere verhalen bij zich dragen en soms kampen met een pijnlijk verleden. Maar ook weten veel van de Amsterdammers wat naastenliefde is en zitten ze vol dromen.

‘Geweldig’

De kijkers zijn dan ook onder de indruk van het programma en de mensen. En dat niet alleen. Vooral de manier waarop Beau in gesprek gaat met de bewoners, raakt de kijkers. Op Twitter krijgt de presentator dan ook veel lof. “Wat een topprogramma en geen betere presentator denkbaar dan Beau van Erven Dorens”, schrijft iemand. “Beau, je bent geweldig”, laat een andere kijker weten.

Beau van Erven Dorens maakte eerder de programma’s The Amsterdam Project en Het Rotterdam Project. Daar probeerde hij daklozen te helpen naar een beter leven. Ook na het programma bezocht hij de deelnemers nog wel eens en gaf hij ze wel eens geld. Om zo veel geld gaat dat:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Twitter. Beeld: Rtl. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien