Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Hoogste prijsstijging voeding in 10 jaar; vooral déze producten fors duurder

Niet zo fijn voor onze portemonnee: voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar weer een stuk duurder geworden. Er is zelfs sprake van de hoogste prijsstijging in 10 jaar tijd. En er zijn producten die nog harder stegen dan het gemiddelde.

In mei lagen de prijzen voor voedingsmiddelen in het algemeen 3,8% hoger dan in diezelfde maand een jaar geleden. De prijzen van vlees en vis stegen nóg harder, met maar liefst 5%.

Advertentie

Meer btw
De prijsstijging voor voedingsmiddelen is flink hoger dan de stijging in prijs bij goederen en diensten. De algehele consumentenprijsindex steeg namelijk met 2,4%. Volgens het CBS komt dat door de verhoging van het lage btw-tarief, dat steeg van 6 naar 9%.

Het valt nog mee
De afgelopen tien jaar steeg de prijs van eten met zo’n 14,5%. Groente en fruit waren de hardste stijgers: voor een gezonde hap betaal je nu gemiddeld 20% meer dan 10 jaar geleden. En toch is voedsel in Nederland nog steeds goedkoper dan in een groot deel van Europa. Alleen bij onze oosterburen betalen we voor voedsel een lager bedrag.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: CBS. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien