Lion King de musical, 2e kaart halve prijs >

Zoek binnen:

Waarom je de houdbaarheidsdatum op verpakkingen helemaal verkeerd leest

Jaarlijks gooien we met z’n allen veel meer eten weg dan eigenlijk nodig is. Vaak is het eten nog gewoon houdbaar en hoeft dat helemaal niet in de prullenbak te belanden.

Een van die redenen is dat wij de verpakking gewoonweg vaak verkeerd lezen. Dus voor wie het nog altijd verkeerd leest, hier de uitleg.

THT
‘Tenminste houdbaar tot’, de meest voorkomende vorm van een houdbaarheidsdatum. Dit staat op producten die niet snel bederven. Als de THT datum is verstreken, kun je het nog gewoon eten. Het enige is dat de kwaliteit van het eten op den duur achteruit kan gaan. Dit is bijvoorbeeld de geur, de kleur en soms het eten zelf. Wel kun je het product nog gewoon eten zónder gevaar. De THT datum staat ervoor dat je tot die tijd optimaal kunt genieten van het eten, daarna kan alleen de kwaliteit een beetje achteruit gaan. Meer niet!
Dit is anders bij de gekoelde producten. Officieel kun je ook deze producten gewoon nog eten/drinken na de THT-datum. Maar het is wel verstandig om dit eerst goed te controleren voordat je het gaat eten.

Je bananen langer vers houden? Bekijk dan bovenstaande video. 

TGT
‘Te gebruiken tot’, eigenlijk zegt de naam het al. Deze producten kun je maar gebruiken tot de datum die erop staat. Dit zijn vaak gekoelde producten zoals voorverpakte groentes en vlees. Na deze datum kun je de producten het beste gewoon weggooien. Wel kun je deze producten vaak goed invriezen, waardoor je de houdbaarheid zelf kunt verlengen.

De beste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukstenieuwsbrief van Nederland!

Bron: Voedingscentrum Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien