Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Herman den Blijker

Je komt over als een bullebak, maar tegelijkertijd lijk je ook een heel gevoelige kant te hebben. “Ik ben gevoelig voor hoe mensen acteren. Hoe ze je aankijken, hoe ze voelen als ze een hand geven. Ik ben heel erg gericht op mijn handen. Als kind al, in musea wilde ik overal aanzitten. Je ziet het ook aan hoe ik het liefst eet: met mijn handen. Ik vaar op mijn intuïtie en als ik ergens geen zin in heb, dan doe ik het niet. Mijn leven is redelijk in balans, juist omdat ik op die manier leef. Ik heb geen plan, ik word niet beperkt doordat ik te veel in mijn hoofd zit. Ik doe!”

Jij bent zelf heel succesvol in je vak. Kun je je wel verplaatsen in mensen die minder presteren? “Natuurlijk kan ik me daarin verplaatsen. Ook ik heb de andere kant meegemaakt. En ik heb geleerd om op tijd beslissingen te nemen. Juist omdat ik ze weleens te laat heb genomen.”

Advertentie

Leg uit. “Ik begon in een periode dat het allemaal heel makkelijk liep. Nu is het aanbod van restaurants een stuk groter en vissen we allemaal in dezelfde vijver. De prijzen staan dus onder druk. Mensen onderschatten het vaak, denken: voor zo’n visje of zo’n biefstukje vragen ze in een restaurant tig keer de inkoopprijs. Makkelijk verdienen, hoor! Maar zo werkt het niet. Restaurants zijn werkhuizen, het is marginale handel. Het is keihard werken om mensen binnen te houden. Je moet luisteren naar je klanten, ze serieus nemen en iets met hun kritiek doen. Alleen op die manier kun je het beste uit je restaurant halen.”

Na een onfortuinlijke schoolcarrière (“Ik heb niet zo veel scholing gehad”) begon hij in de keukens van verschillende Rotterdamse restaurants. Het beviel hem. In 1993 startte hij met een compagnon het bekende restaurant De Engel in Rotterdam. Enkele jaren later ging dat bijna mis omdat de sigarenrokende, gastvrije Den Blijker minder afrekende met zijn gasten dan wat ze daadwerkelijk hadden gegeten. “Het was gewoon iets te gezellig.” Toch lukte het om met De Engel een Michelin-ster binnen te slepen. Het kon niet op. Of toch wel? De laatste jaren heeft hij het merendeel van zijn etablissementen van de hand gedaan. Hij richt zich (qua horeca) op restaurant Las Palmas, catering-activiteiten en een culinaire snacklijn.

Waarom terug naar één restaurant?
“Ik heb nooit bedacht dat ik meer dan tien zaken wilde hebben. Dat groeide nu eenmaal zo. Ik kan geen keuzes maken en ik ben niet iemand die twintig jaar lang tussen dezelfde muren, achter datzelfde fornuis kan staan. Mijn spanningsboog is als die van een kind. Maar goed, het werd natuurlijk toch wel druk met al die verschillende tenten en om het goed te doen, moet je erbovenop zitten. Ik merkte dat mijn aandacht verslapte. En dan wordt het tijd om afscheid te nemen. Dat is niet erg. Dat loopt dan zo.”

Er is natuurlijk verschil tussen werk en passie. “Ja, dit is wel echt mijn passie. Wat ik doe op dat fornuis, dat vind ik prettig. Het is leuk om te merken wat een verschil het maakt als je met goede spullen en seizoensproducten werkt. Het gaat me makkelijk af, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar het is ook niet zo moeilijk: als je maar de beste producten in de juiste tijd van het jaar koopt. Daar hoef je in principe niet zo veel aan te doen. Ik pak het juiste visje op het juiste moment.”

Lees het hele interview in Libelle 20.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien