Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kan je eten meerdere malen invriezen en ontdooien?

Wanneer je weinig tijd hebt of simpelweg zo min mogelijk naar de supermarkt wilt gaan, is het invriezen van voedsel een slim én budgetproof idee. Maar kun je eten eigenlijk meerdere malen invriezen en weer ontdooien, of is dat niet goed? Libelle legt het uit.

Advertentie

Tijd en geld besparen

Een grote pan pasta, curry of stamppot koken en invriezen is een gemakkelijke manier om flink wat tijd en geld te besparen. Maar wanneer het oog groter dan de maag was en je te veel hebt ontdooid, is de verleiding groot om een prakje weer in een plastic bakje te stoppen en opnieuw in te vriezen.

Boze tongen beweren echter dat dit niet goed voor die producten zou zijn en dat het je zelfs ziek zou kunnen maken.

Ziek

Dit blijkt niet helemaal verzonnen te zijn, zo meldt het Voedingscentrum. Want op de website valt inderdaad te lezen dat eenmalig invriezen en ontdooien de aangeraden maximale hoeveelheid is. “Een restje van een maaltijd die je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb je een grotere kans om ziek te worden”, leest de website.

Temperatuurschommelingen

De kans op een voedselinfectie ligt dan namelijk op de loer. Dit komt omdat het meerdere malen ontdooien, opwarmen en wederom invriezen voor heel wat temperatuurschommelingen in je eten zorgt. “Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur. Hoe meer bacteriën op en in je eten zitten, hoe groter de kans dat er schadelijke bij zitten. Die kunnen je flink ziek maken” aldus het Voedingscentrum.

Tips

Mocht je toch te veel eten ontdooid hebben en het niet willen weggooien, dan is daar een goede manier voor. Bewaar het eten dan in een afgedekt plastic bakje in de koelkast, zodat je het restje de volgende dag simpelweg kunt opwarmen en opeten. En om te voorkomen dat je überhaupt te grote porties ontdooit, kun je het beste een maaltijd per bakje invriezen. Zo ontdooi je altijd precies zoveel als je op kunt eten.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Voedingscentrum. Beeld: iStock

Lees meer

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien