Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is biologisch hetzelfde als duurzaam?

Als je biologische voeding koopt, betekent dit niet direct dat je ook duurzaam bezig bent. Er is namelijk een groot verschil tussen biologisch en duurzaam.

In veel supermarkten heb je biologische producten liggen. Maar die bio-boontjes uit Kenia zijn natuurlijk alles behalve duurzaam. Door de lange reis die deze boontjes moeten afleggen om het schap van de supermarkt te bereiken, wordt het milieu enorm belast. Wereldwijd zijn veehouderij en voedingstransport de grootste vervuiler van het milieu.

Advertentie

Keuze voor biologisch

Dieren welzijn en een goede kwaliteit van landbouwgrond staat voor biologische boeren voorop. Mensen kiezen vaak voor biologische voeding, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bepaalde bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kunnen ook sociale aspecten een rol spelen, zoals werkgelegenheid en gelijkheid voor boeren. Dit zegt echter niets over de co2-uitstoot. Boeren hebben bijvoorbeeld meer grond nodig om voedsel te produceren en ze houden niet altijd rekening met energieverbruik. Women’s Health meldt zelfs dat als iedereen ter wereld biologisch zou eten, er een stuk minder ruimte voor de natuur overblijft.

Duurzame boeren

Wat is dan wel goed voor het milieu? Het voedsel dat duurzame boeren produceren. Bij hen staat impact op het milieu voorop. Ze letten op hun co2-uitstoot, energieverbruik én het welzijn van dieren. Hiervoor maken zij vaak gebruik van innovatieve technieken.

Wat kun je zelf doen? Producten, het liefst uit het seizoen, kopen uit eigen regio. Misschien zit er in de buurt wel een kleinschalige boerderij waar je producten kunt afnemen. Als dit te lastig is, kun je ook letten op de onderstaande keurmerken.

Dierenwelzijn keurmerk

 • Scharrel
 • Vrije uitloop
 • Label Rouge
 • France Limousin
 • Beter Leven

Milieu keurmerk

 • EKO
 • Europees biologisch (EU)
 • On the way to PlanetProof
 • Erkend Streekproduct

Arbeidsomstandigheden keurmerk

 • Fairtrade/ Max Havelaar
 • Rainforest Alliance
 • Utz Certified

Zelf ook duurzamer leven? Libelle’s Fleur ging de uitdaging aan: 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s health, Voedingscentrum, Foto: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien