Is zeezout gezonder dan tafelzout?
Uit onderzoek blijkt dat ondanks het grote verschil in prijs zij hetzelfde ingrediënt bevatten. Tafelzout en zeezout bestaan beide voor 100% uit natriumchloride.
Minimale verschillen
Zeezout kan soms wel 19 keer duurder zijn dan keukenzout. Dat is opmerkelijk, omdat er bijna geen verschil tussen deze twee te vinden is. Bijna niet, want er is een klein verschil te vinden: in de mineralen. Het aandeel van mineralen in zeezout heeft geen effect heeft op je nieren, bloeddruk en hart- en vaatstelsel.
Daarnaast zit er een verschil in de manier waarop zout gewonnen wordt. Normaal keukenzout bevat iets minder mineralen dan zeezout. Het verschil tussen de twee is echter minimaal: een tiende van een procent.
Wanneer wel zout?
Zeezout is dus helemaal niet gezonder, het klinkt alleen verantwoorder. Maar mocht je bezorgd zijn over jouw zoutinname, gebruik dan helemaal geen zout meer. Professor MacGregor van The Wolfson Institute verklaart: “Er zitten al genoeg zouten in fruit, groenten, vlees en vis. Het is dus helemaal niet nodig om zout aan je eten toe te voegen.”