50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

5x de lekkerste kerstdesserts van Yvette van Boven

Voor zoetekauwen is Kerst verschrikkelijk! Want welk dessert kiezen we voor het kerstdiner? Om de keuze nóg iets moeilijker te maken, hebben we een paar fantastische kerstdesserts van Yvette van Boven voor je op een rijtje gezet.

1. Meringues met Nutella-roomvulling
Nodig voor 48 enkele schuimpjes (dus uiteindelijk 24 meringues)

Advertentie

  • 3 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 1-2 el Nutella, op kamertemperatuur
  • 1 el Nutella
  • 200 ml verse roomkaas
  • spuitzak

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Klop de eiwitten in een brandschone kom tot stijve pieken en klop dan schep voor schep de kristalsuiker erdoor. Klop steeds 3-4 minuten tussen elke schep, tot de suiker is opgelost. Het mengsel moet daarna dik en glanzend zijn. Spatel dan ⅓ deel van de basterdsuiker door het eiwit, gevolgd door het ⅔ deel. Spatel met 2 tot 3 slagen de Nutella erdoor. Het moet niet mooi egaal worden, die strepen in het beslag zijn juist de bedoeling. Vul een spuitzak met het mengsel en spuit kleine toefjes een beetje uit elkaar ‒ circa 4 cm ‒ op de bakplaten. Bak ze ongeveer 1,5 uur of tot ze mooi droog zijn.
Meng voor de vulling de eetlepel Nutella door de roomkaas. Breng een lik vulling aan op de onderkant van 1 meringue en druk er een tweede meringue op. Leg ze op een grote schaal en dien op.

Bereiden: 20 min. Bakken: 1,5 uur. Kcal.: 117 per stuk

meringues

2. Omgekeerde peren- & notentaart met calvadossiroop
Nodig voor de taart

  • 30 g boter
  • 50 g suiker
  • 4 peren
  • 250 g boter
  • 225 g bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml melk
  • 150 g gehakte walnoten (hou een stuk of 8 hele noten apart voor de garnering)
  • 375 g suiker
  • 150 ml water
  • 50 g boter
  • 3 el calvados (of oude jenever of brandy)
  • een diepe bakvorm van circa 22 cm doorsnede en bakpapier

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 160 graden. Knip van bakpapier een cirkel die op de bodem van de vorm past. Vet de bakvorm in en leg de papieren cirkel op de bodem van de vorm, vet deze ook dik in met boter. Strooi de suiker over de boter op de bodem. Schil de peren, snij ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Leg ze op de suikerbodem met de bolle kant naar onderen. Klop eerst de suiker en de boter romig, voeg al kloppend de eieren een voor een toe en zeef daarna het bakmeel erop. Eindig met de melk en de noten. Giet het beslag over de peren in de bakvorm en bak de cake in ruim 1 uur gaar: je kunt testen of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken: komt deze er droog uit, dan is de cake gaar, zo niet dan moet ie dus nog even terug. Laat de cake uit de oven eerst in de vorm afkoelen. Keer ’m pas daarna op een bord en haal voorzichtig het bakpapier van de bovenkant af. Leg de hele walnoten op de bovenkant van de taart ter garnering en maak de karamelsaus. Verwarm daarvoor de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. De suiker zal langzaam smelten. Schud de pan af en toe voorzichtig rond, de randen kleuren eerst. Pas op met spatten, want gesmolten suiker is bloedheet! Haal de pan van het vuur en giet het water erbij, de suiker zal gaan spatten. Let op! Zet de pan weer terug op het vuur en roer voorzichtig tot het een egale saus wordt. Smelt de boter erdoor. Haal de saus van het vuur, laat hem iets afkoelen en roer dan de calvados erdoor. Giet een gedeelte van de saus over de taart, zodat hij wat kan intrekken. Serveer de rest van de saus warm in een kannetje bij de taart. Je kunt de saus een dag of 3 in de koelkast bewaren, verwarm hem even voordat je hem serveert!

 Bereiden: 30 min. bakken: 60 min. afwerken: 20 min. Kcal.: 719 per stuk

notentaart

3. Schwartzwalder kirsch cakejes met bosbessen
Nodig voor 12 cakejes

  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g pure chocolade
  • 100 g boter
  • 200 g bruine suiker
  • 3 eieren
  • 150 g bosbessen (uit de vriezer bijvoorbeeld, de meeste supermarkten hebben dat wel tegenwoordig)
  • 60 ml kirsch
  • 200 ml slagroom
  • bosbessenjam
  • 200 g chocola
  • 100 ml slagroom
  • een muffinvorm met 12 cups
  • wat cacao en een zeefje

Zo maak je het: Smelt de chocolade met de boter in de magnetron of au bain marie. Klop de eieren met een mixer met de suiker schuimig en spatel het bakmeel er daarna voorzichtig door. Meng daarna het chocolademengsel erdoor. Schep de bosbessen door het chocolademengsel. Vet de vormpjes in met wat boter en giet in elk bakje wat beslag, ze moeten tot de helft gevuld zijn. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar in ongeveer 25 minuten. Laat ze iets afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit hun vorm, laat ze nu op een rooster verder koelen.
Halveer de cakejes overdwars en bedruppel de bodems met wat kirsch. Besmeer ze met wat bosbessenjam. Klop de slagroom stijf en schep op elke onderkant een lepeltje geklopte room. Leg de bovenkanten er weer op en druppel op elke bovenkant ook wat kirsch. Smelt in een magnetron of au bain marie de chocola voor het glazuur met de room. Roer goed door en laat ietsje afkoelen. Overgiet de cakes met de chocola en laat het helemaal opstijven. Bestuif de cakes met wat cacao door een zeefje vlak voor het opdienen.

Bereiden: 20 min. Bakken: 25 min. Afwerken: 15 min. Kcal.: 407 per stuk (bij 12 stuks)

kerstdesserts

4. Suikerbroodwentelteefjes met kaneelijs
Nodig voor 6 personen

  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • de rasp van een citroen
  • 12 sneetjes Fries suikerbrood
  • 75 g boter
  • 6 bollen kaneelijs
  • poedersuiker
  • sterrretjes

Zo maak je het: klop de eieren in een diep bord met de melk, de suiker, de kaneel en de citroenrasp. Leg het brood in de eiermix en laat het even intrekken. Smelt boter in de pan. Leg het brood erin en bak het aan beide kanten goudbruin. Serveer 2 wentelteefjes per persoon met een bolletje ijs op een bord en bestrooi met poedersuiker. Steek er eventueel een sterretje in voor een extra feestelijk effect!

Bereiden: 25 min. Kcal.: 626 p.p. (bij 6 personen)

wentelteefjes

5. Hazelnootmerengue-rol, gevuld met frangelico-room en karamelsaus
Heel snel gemaakt, want het hoeft maar 15 minuten in de oven. Een heel dunne laag van hazelnoot en merenguemix op bakpapier uitsmeren. Kort bakken, iets laten afkoelen en dan besmeren met een mix van mascarpone, en slagroom op smaak gebracht met frangelico en vanille. Rol met behulp van het bakpapier de rol op en overgiet met heel dunne straaltjes karamel van gesmolten zachte toffees. Versier met gehakte hazelnoot.

Nodig voor de taart

  • 4 eiwitten
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 g hazelnoten, fijngemalen in de keukenmachine
  • 50 g fijngehakte hazelnoten
  • 250 ml mascarpone
  • 100 g slagroom
  • 3-4 el frangelico-likeur of amaretto
  • 1 tl vanille essence
  • 1 zakje caramel fudge (180 g, van Lonka (AH) bijvoorbeeld, of andere zachte karamels)
  • poedersuiker

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat (20 x 30 cm) met een vel bakpapier. Klop de eiwitten in een schone, droge kom stijf. Voeg schep voor schep de suiker toe en klop steeds goed tot de volgende schep. Spatel dan met de hand voorzichtig de maïzena en de azijn door het beslag en vervolgens de gemalen hazelnoten. Smeer het daarna uit over de bakplaat. Bestrooi met de fijngehakte hazelnoten. Bak 20 minuten. De meringue moet een bleke, licht gouden kleur hebben en veerkrachtig aanvoelen. Haal het uit de oven en laat het op een rooster afkoelen. Klop de slagroom net stijf. Spatel mascarpone door de room en breng op smaak met hazelnootlikeur en vanille-essence. Spreid een schone theedoek uit over het aanrecht en leg de merengue met de amandelkant naar onderen er voorzichtig op. Pel het bakpapier van de merengue af. Smeer het roommengsel erover uit en rol de merengue heel voorzichtig op. Hij kan een beetje barsten, maar dat is niet erg. Smelt de zachte karamels in een klein steelpannetje op zacht vuur tot een vloeibare saus, help ’t een beetje op weg door er wat water of melk doorheen te roeren, een eetlepel of 2 is vaak al genoeg. Giet het in dunne stralen over de rol uit. Leg de taart op een mooie schaal en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Bereiden: circa 30 min. Baktijd: 20 min. Kcal.: 289 p.p. (bij 10 personen)

rol

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Jan Luijk 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien