Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

5 tijdbesparende tips van chef-koks voor het kerstdiner

Het bereiden van een uitgebreid kerstdiner kan best wat stress met zich meebrengen. Want hoe krijg je al die gerechten allemaal tegelijk en op tijd op tafel? Voor professionele chef-koks is koken onder tijdsdruk dagelijkse business.

Speciaal voor kerst delen zij daarom hun gouden tijdbesparende kooktips.

Advertentie

1. Rooster de groente samen met het vlees

Waarom zou je de groente die bij het hoofdgerecht hoort apart in een pan koken? Je kunt het ook combineren door de groente te roosteren in de oven. “Ik leg de groenten altijd onder de kalkoen, op dezelfde bakplaat”, zegt chef-kok Tom Anglesea tegen Good Housekeeping. “Daar leg ik wat knoflookteentjes bij en takjes tijm en rozemarijn. Terwijl de kalkoen gaar wordt, worden de groentes gegrild in de heerlijke sappen van het gevogelte.”

2. Maak cranberrysaus of chutneys ruim van tevoren 

Maak je een cranberrysaus, vruchtengelei of chutney voor bij het vlees of over het dessert? “Dat kun je makkelijk twee maanden van tevoren al maken”, zegt chef-kok Gary Usher. Je kunt de cranberrysaus of een chutney na het bereiden invriezen. Of je bewaart het in een pot, net als jam. Doe de warme saus in een gestileerde (uitgekookte) pot, zo vol mogelijk, en sluit ’m luchtdicht af.

3. Opnieuw opwarmen mag! 

Chef-kok Joe Wright raadt aan om de dag voor kerst al zoveel mogelijk voor te bereiden. “Sauzen, vullingen, gebak: dat kun je allemaal een dag eerder maken. Dan hoef je tijdens kerst alleen nog te denken aan de groente, aardappels en het vlees.” Maar zelfs de groente en aardappels kun je prima eerder op de dag al bereiden, zegt de kok. Opnieuw opwarmen is de truc!

4. Langzaam garen

Langzaam gegaard vlees of gevogelte is heerlijk én makkelijk. Chef-kok Cyrus Todiwala raadt aan om kalkoen sowieso langzaam te laten garen. “Zet de kalkoen aan het eind van kerstavond al in de oven op maximaal 80°C.” Het kan dan de hele nacht blijven garen. Je kunt ook kiezen voor vlees uit een slow cooker, of voor sous-vide koken. En ja, dan moet het uren garen, maar ondertussen heb jij je handen vrij! Terwijl het vlees z’n gang gaat, kun jij de rest van de gerechten bereiden. Het vlees of gevogelte blijft op deze manier heerlijk mals. Het is gaar als de binnentemperatuur van het dikste deel 70°C is. Dit kun je met een vleesthermometer controleren.

5. Neem de tijd

Goed, na al deze tips om tijd te besparen, dan nu misschien wel de belangrijkste tip: doe niet te veel moeite om tijd te besparen. “Bij koken is het belangrijk dat je er liefde in stopt, zeker bij het kerstdiner. En liefde kost tijd”, zegt chef-kok Orson Vergnaud. “Dus plan de hele dag vrij, drink er een goed glas wijn bij en neem de tijd om een goed kerstdiner te bereiden.”

Hoe dan ook: eet smakelijk!

Libelle’s Emma en haar vriend Mitchell gingen de uitdaging aan om heel kerstdiner te koken, bestaand uit drie gangen, voor maar tien euro! Bekijk in de video of het ze gelukt is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien