Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kerstmenu - 3 kleine toetjes


Het lekker licht-menu (vooruit, mét drie toetjes!) Zelfs wie op de pondjes let, kan uitgebreid tafelen met Kerst. En met deze gerechten zijn ook de niet-vleeseters blij!

Voorgerecht: Tartaar van tonijn, appel en knolselderij
Tussengerecht: Crème van prei en kerrie met gebakken coquilles en korianderolie
Hoofdgerecht: Gesmoorde witvis met Hollandse garnaaltjes en tarly
– Nagerecht: 3 kleine toetjes: bittere chocomousse * mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue * mini-panna cotta met bramen-kaneelsaus

Advertentie

Nagerecht 3 kleine toetjes: bittere chocomousse * mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue * mini-panna cotta met bramen-kaneelsaus

 

Een dag van tevoren * Maak het deeg voor de mandarijntaartjes en laat het rusten in de koelkast. * Maak de chocolademousse en de panna cotta’s.
De volgende dag * Bak de taartbodempjes voor het toetje. * Maak de mandarijncompote en de merengue alvast klaar en bewaar alles los van elkaar in de koelkast.

Bittere chocomousse

Benodigdheden
– 85 g pure chocolade
– 50 ml heet water
– 2 eiwitten (75 g)
– snuf zout

Hoe?
Smelt de chocolade au bain-marie, zorg ervoor dat het water niet kookt. Meng van het vuur af het hete water met behulp van een garde door de gesmolten chocolade en laat het mengsel een paar minuten afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten in een ontvette kom met een snuf zout luchtig. Spatel een deel van het chocolademengsel door de bijna stijf geslagen eiwitten, meng goed en spatel het restant van de gesmolten chocolade bij het eiwit-chocolademengsel.
Bereiden: giet de chocolademousse in de gewenste glaasjes (het liefst met een inhoud van 40 ml) en laat de mousse 3 uur lang in de koelkast opstijven.

Bereiden
Circa 15 min. + 4 uur opstijven, circa 108 kcal p.p.

Mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue

Benodigdheden
– 50 g boter
– 2 g zeezout
– 100 g bloem
– 4 g droge gist
– 1 eidooier
– 40 g suiker
– Vanille-extract
– 150 g mandarijntjes in blik, uitgelekt
– 5 el sinaasappeljam
– 2 eiwitten (75 gr)
– Snuf zout
– 130 g poedersuiker
– Optioneel: 1 tl maïzena

Hoe?
Maak een dag van tevoren het zanddeeg: meng hiervoor de boter met het zout, de (gezeefde) bloem en droge gist. Klop de dooier met de suiker en het vanille-extract kort en giet deze geleidelijk door het bloemmengsel. Je kunt dit gewoon met je handen doen: gebruik eventueel wat extra bloem zodat het deeg niet aan je handen blijft kleven. Kneed kort, anders wordt het deeg taai. Zet het deeg een nacht in de koelkast om te rusten. Verwarm de oven voor op 185°C. Rol het deeg uit en verpak de (ingevette) vormpjes met het deeg. Bak in 13 min. (al naar gelang de grootte van de bakvormpjes) goudbruin. Sla de eiwitten met het zout luchtig, voeg een deel van de poedersuiker toe. Voeg als de merengue pieken vormt, de rest van de suiker en eventueel maïzena toe.
Bereiden: meng de mandarijnenpartjes met de jam. Vul de deegvormpjes met de mandarijnenchutney. Doe de merengue in een spuitzak, maak (spuit) rondjes op de gebakjes en bak ze in de oven in 5 min. tot ze lichtgekleurd zijn (een marshmallow-achtige structuur hebben).

Bereiden Circa 25 min. + 15 min. bakken, circa 240 kcal p.p.

Mini-panna cotta’s met bramen-kaneelsaus

Benodigdheden
– 2 blaadjes gelatine geweld in koud water
– 300 ml karnemelk
– 40 g suiker
– Snuf zout
– 200 ml slagroom
– 5 el bramengelei

Hoe?
Giet de karnemelk in een steelpan, leg de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes hierin en voeg de suiker toe. Verhit het mengsel op een laag pitje. Verwarm het heel kort onder voortdurend roeren. Haal zodra de gelatine is opgelost de pan van het vuur. Klop de slagroom luchtig tot yoghurtdikte (lopend) en meng 2 eetlepels door het karnemelkmengsel. Meng vervolgens de rest van de room door de panna cotta, giet in glaasjes en laat in 4 uur in de koelkast opstijven.
Bereiden: giet voor het serveren de bramengelei over de panna cotta’s en dien op met een glaasje espresso.

Bereiden
Circa 10 min. + 4 uur opstijven, circa 90 kcal p.p.

Bekijk het voorgerecht van het lekker-licht menu of bekijke de andere kerstmenu’s in Libelle 49.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 8 maart: "Weegschaal, geef duidelijk je grenzen aan"

De tarotkaart die voor maandag 8 maart is getrokken is ‘Vijf van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: Gebrek en onzekerheid. Er lijkt van alles te weinig te zijn. Warmte en hulp is er wel, als men goed kijkt. Liefde: een eenzaam en minderwaardig gevoel. Dat vraagt om een andere aanpak. Op het werk zijn er problemen met de uitvoering van plannen. Risico’s nemen hoort erbij.

Advertentie

Ram

Terugdenken aan een wijze opmerking maakt dat je contact wilt met de zegger ervan. Gesprekken zijn nu heel vruchtbaar, je harde schijf heeft ruimte voor nieuwe input.

Stier

Slinkende corona-vetrollen betekent waarschijnlijk ook: meer onrust in je hoofd. Alle emoties die je eerder weg at, drijven boven. Schrijf ze op en tackel één voor één tijdens piekerkwartiertjes.

Tweelingen

Je laat je vandaag niet uit het veld slaan. Iedereen die je tegenkomt trakteer je op aardige woorden. Voor de vrijgezel lonkt intimiteit. Onthoud dat liefde nooit controle betekent.

Kreeft

Een verborgen waarheid over of van je partner kan de rust vandaag verstoren. Bijt op je tanden, zet de TL-balk erop en pak je eigen aandeel erin stevig vast. Loslaten volgt later.

Leeuw

In je verlangen naar gezellig samenzijn loop je tegen muren op. Begrip tonen is nu cruciaal. Ook al ben je zelf niet bang uitgevallen, anderen worstelen misschien wel met hun demonen.

Maagd

Gevoelens worden intenser. Geven ze je een ongemakkelijk gevoel? Leer ze beter kennen door ze binnen te laten. Nodig ze uit aan tafel en maak een praatje met boosheid en zijn makkers.

Weegschaal

Conflicten binnen het gezin komen tot een climax. Mogelijk bemoeien ouders of schoonouders zich een tikkie te veel met jouw zaken. Toon begrip maar geef duidelijk grenzen aan.

Schorpioen

Vandaag schiet je ongemerkt in de over-analyse. Wat bedoelde hij/zij met dat appje? Wat zit er achter die opmerking? Zoek geen spijkers op laag water, leid jezelf af met opruimen.

Boogschutter

Een intellectueel sausje doet relaties goed. Informeer jezelf over politiek, je hebt er een duidelijke mening over die je omgeving interesseert. Bekijk afwijkende visies van alle kanten.

Steenbok

Waarschijnlijk denk je na over jezelf – en hoe je leven is veranderd – en hoe je het graag wilt inrichten. Vergeet je schaduwkanten niet, vaak is het negatieve juist waar de energie (vast)zit.

Waterman

Hoe goed ken je je partner eigenlijk? En hoe goed laat jij je kennen? Best mogelijk dat je tot verrassende inzichten komt die je met hem/haar wilt delen. Vertel het, ook als het gek klinkt.

Vissen

Heb je te maken met een concullega of rivaal in de liefde? Geef diegene geen munitie. Vertel alleen het noodzakelijke voor normale omgang. Confrontaties maken nu meer kapot dan je lief is.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Agnes Hofman: “Had ik het dan toch mis over Meghan Markle?”

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Een paar weken geleden schreef ik op deze plek waarom ik klaar ben met Meghan Markle. Nou ja, waarom ik klaar was met Meghan Markle. Want dankzij mijn technische zoon T. heb ik vannacht het veelbesproken interview met Oprah Winfrey live gekeken. Meghan gaf – met betraande ogen – toe dat ze zelfmoord had overwogen, terwijl ze zwanger was van baby Archie.

Advertentie

Er was zoveel negativiteit, zoveel leugens en frustratie dat ze gewoon wilde dat het stopte. Ze legde uit hoe ze haar identiteit was kwijtgeraakt. Hoe ze in het paleis tegen de muur aanliep. Dat niemand haar wilde helpen, zelfs niet toen ze smeekte om hulp.

Realiteit als royal

Meghan gaf toe dat ze naïef was geweest, hoor. Maar dat ze vooraf echt niet had kunnen weten hoe de realiteit als royal zou zijn. En ik geloofde wat ze zei. Het meeste dan. Want natuurlijk heeft ze prins Harry wél even gegoogled, kom op! En had ze uit zichzelf het Britse volkslied kunnen leren, in plaats van te verwachten dat iemand daar begeleiding in gaf. Maar dat waren slechts details, tussen de grote onthullingen; een van de royals had zich hardop afgevraagd welke huidskleur Archie zou krijgen. Meghan was duidelijk geëmotioneerd. En ik, thuis op de bank graaiend in een bak popcorn, ook.

Kate Middleton

Ik glimlachte bij hun babynieuws; het wordt een meisje! En ik verbaasde me dat Meghan na een ruzie met Kate, net voor de bruiloft, in huilen was uitgebarsten. Dus niet andersom, zoals altijd in de media werd gesuggereerd. Meghan voegde er direct aan toe dat Kate vrouws genoeg was om met bloemen en een persoonlijk briefje haar excuses aan te bieden. “En dan is het ook goed,” vond Meghan. Ze benadrukte dat Kate een goed mens is en dat hun fans elkaar niet aan hoeven te vallen, zoals veel gebeurt op social media. Een mooie boodschap, op deze Internationale Vrouwendag.

Wij – vrouwen – hebben elkaar hard nodig. Op ons werk, in de politiek, thuis met een vriendin op de bank, maar ook in de media. Ja, ook ik heb me kritisch over Meghan uitgelaten in mijn schrijfsels. Maar wat nu als je net als zij verliefd wordt op een prins. En hij op jou, iets waar we als klein meisje stiekem toch allemaal van dromen. Dan lig je opeens onder een vergrootglas. Iedere grijze haar of rimpel wordt geanalyseerd, ‘lichaamstaaldeskundigen’ op je losgelaten en op Twitter en Instagram verschuilen de meest vernietigende critici zich achter anonieme accounts.

Meghan Markle

En daar sta je dan op een event, in een prachtige jurk en wil je het dolgraag goed doen, maar ben je van de immense druk eigenlijk doodongelukkig. Zoals Meghan dus. Die tijdens een concert stiekem in het donker huilde, tot het licht weer aanging en ze bijna op commando moest stralen. “Dat hoort nu eenmaal bij de job.”

Die vrouw heb ik veroordeeld, omdat ik haar niet helemaal kon plaatsen. Omdat ze in mijn optiek geen recht had om te klagen. Want, ze had werkelijk alles, maar leek het niet te waarderen. Het interview met Meghan was voor mij een goede reminder dat er achter de mooiste glimlach intens verdriet schuil kan gaan. En dat een andere vrouw het voordeel van de twijfel geven, dus echt een groot en positief verschil kan maken.

1

Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle: "Koningshuis was bezorgd hoe donker Archie's huidskleur zou zijn"

Het langverwachte interview van Oprah Winfrey met Harry en Meghan is eindelijk uitgezonden. Er werden een aantal schokkende onthullingen gedaan.

Zo vertelt Meghan dat het koningshuis bezorgd was over hoe donker de huidskleur van Archie zou worden.

Advertentie

Meghan Markle doet schokkende onthulling

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie Mountbatten-Windsor zouden er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. “Tijdens mijn zwangerschap werd erover gesproken dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt Meghan aan Oprah.

Die gesprekken werden niet met Meghan zelf gevoerd, maar met Harry. Oprah wil weten welke leden van het koningshuis deze gesprekken met Harry voerde, maar daar wil Meghan niet op in gaan. “Dat zou zeer beschadigend voor ze zijn”, zegt ze hierover.

‘Te bruin’

Oprah schrikt erg van deze onthulling en vraagt met een verontwaardigde toon of het voor het koningshuis serieus een probleem was als Archie ‘te bruin’ zou zijn. Meghan antwoordt hierop dat ze die vraag zelf niet heeft kunnen stellen, maar dat die aanname haar juist lijkt. “Ze waren bezorgd over hoe donker hij zou worden en wat dat zou betekenen en hoe dat eruit zou zien voor het koningshuis”.

Meer onthullingen

Er zijn in het interview meer schokkende uitspraken gedaan. Zo vertelde Meghan dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid, en dat ze in die tijd suïcidale gedachtes had. Hulp zoeken werd vanuit het koningshuis echter ten zeerste afgeraden.

Naast al deze heftige onthullingen, kwamen Harry en Meghan ook met leuk nieuws. Ze onthulde namelijk het geslacht van hun tweede kindje. Krijgt Archie een broertje of zusje? Dat lees je hier.

Wil je het interview met Harry en Meghan helemaal bekijken? Dinsdag 9 maart wordt het interview om 20:30 uitgezonden op Net5.

Prins Harry en Meghan Markle overladen met kritiek door déze oproep

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle: "Ik wilde gewoon niet meer leven"

In het langverwachte interview met Oprah Winfrey doet Meghan Markle een aantal schokkende onthullingen. Ze vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid, en dat ze in die tijd suïcidale gedachtes had.

Hulp zoeken werd vanuit het koningshuis echter ten zeerste afgeraden.

Advertentie

Naïef

In 2018 stapte Meghan Markle in het huwelijksbootje met prins Harry. Ze vertelt aan Oprah dat ze geen idee had wat het bestaan als lid van het Britse koningshuis zou betekenen en noemt zichzelf in die tijd “erg naïef”. “Ik wist niet helemaal wat mijn taak was. Ik had op geen enkele manier kunnen vermoeden hoe de dagelijkse bezigheden eruit zouden zien.”

Leugens

Ondanks dat ze naar eigen zeggen wel verwelkomd werd door koningin Elizabeth, ervaarde ze al snel dat leden van het Koningshuis haar stem de kop in wilden drukken. “Pas toen we eenmaal getrouwd waren en de relatie begon te verslechteren, begreep ik dat ik niet alleen niet in bescherming werd genomen, maar dat er werd gelogen om andere leden van de familie te beschermen. Maar ze waren niet bereid om de waarheid te zeggen om mij en mijn man in bescherming te nemen”, aldus Meghan Markle.

Suicidale gedachtes

De relatie met de Brits pers verslechterde snel, wat een diepe impact op de mentale gezondheid van Meghan Markle had. Ze vertelt dat ze tijdens haar zwangerschap zelfs suïcidale gedachtes had. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, aldus Meghan Markle. Hulp zoeken mocht niet, vertelt ze. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.’”

Prins Harry, die later bij het interview aanschoof, vertelt dat hij de steun vanuit zijn familie erg gemist heeft. “Geen enkel familielid heeft ooit iets gezegd over de racistische artikelen over Meghan, dat doet pijn.” Hij vervolgt: “We zijn vertrokken vanwege een gebrek aan steun en begrip.”

Begin 2020 deed het echtpaar al een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Dit is hoe het verder gaat met Harry en Meghan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien