Kerstmenu - Crème van prei en kerrie met gebakken coquilles

Het lekker licht-menu (vooruit, mét drie toetjes!) Zelfs wie op de pondjes let, kan uitgebreid tafelen met Kerst. En met deze gerechten zijn ook de niet-vleeseters blij!
– Voorgerecht: Tartaar van tonijn, appel en knolselderij
– Tussengerecht: Crème van prei en kerrie met gebakken coquilles en korianderolie
– Hoofdgerecht: Gesmoorde witvis met Hollandse garnaaltjes en tarly
– Nagerecht: 3 kleine toetjes: bittere chocomousse * mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue * mini-panna cotta met bramen-kaneelsaus
Tussengerecht Crème van prei en kerrie met gebakken coquilles en korianderolie
Benodigdheden
– 3 preien, gesneden en gewassen
– 4 el olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 1 ui, in ringen gesneden
– 4 aardappels, gesneden en gewassen
– 1 el kerriepoeder
– 1 tl geraspte nootmuskaat
– 1 l witte wijn
– 250 ml slagroom
– Zout en peper naar smaak
– 100 ml milde olijfolie
– 3 el koriander, gehakt
– 4 coquilles
– 4 el geklaarde boter
– 3 el (demi) crème fraîche
Hoe?
Kook de gewassen prei in ruim kokend, gezouten water in ongeveer 4 min. gaar en giet door een zeef. Bak knoflook en aardappels in de verwarmde olie 5 min. lang op middelhoog vuur. Voeg de kerrie en de nootmuskaat toe, blus af met de witte wijn en giet de slagroom erbij. Laat 15 min. op laag vuur sudderen. Maak ondertussen de korianderolie: doe de olie en koriander in een keukenmachine en blender een paar seconden lang. Doe de gekookte prei in de pan, pureer de soep met behulp van een staafmixer tot een grof mengsel en breng op smaak met peper en zout.
Bereiden: bak de coquilles in de verwarmde geklaarde boter aan beide kanten 2 min. lang, tot goudbruin. Serveer de gebakken coquilles meteen in de nog warme soep en garneer met de korianderolie en geslagen crème fraîche.
Bereiden
circa 25 min. + 15 min sudderen, circa 320 kcal p.p. (bij 4 pers. zonder bijgerechten)
Bekijk het hoofdgerecht van het lekker-licht menu of bekijke de andere kerstmenu’s in Libelle 49.