Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Met deze kerstrecepten van Yvette van Boven wordt Kerst een feestje!

Ter inspiratie of om zelf te maken tijdens de feestdagen: de kerstgerechten van Yvette van Boven zien er niet alleen uit als kunstwerkjes, ze zijn ook nog eens hemels lekker. Zo kan Kerst niet meer stuk!

Amuse: bonbon van gerookte zalm gevuld met bieslook
Nodig voor 12 personen

Advertentie

  • 2 blaadjes heldere gelatine
  • sap van een halve citroen
  • 375 ml mascarpone
  • 125 ml zure room
  • 1 el mierikswortel (uit een potje)
  • ca. 250 g gerookte zalm, van mooie kwaliteit
  • bosje bieslook, (20 g) fijngehakt
  • 3 el pistachenoten, kort getoast in een droge koekenpan en gehakt

Voor het zuur van rode ui

  • 2 rode uien, door de helft en in dunne ringen
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 2 el honing of naar smaak
  • ½ el korianderzaad, uit de vijzel
  • 1 tl zout

Extra nodig: (siliconen) bonbon malletjes of andere kleine vormpjes

Voorbereiden: week de gelatine in ruim koud water, knijp het uit en laat ze in verwarmde citroensap smelten. Meng met de mixer de mascarpone met de helft van de zure room. Doe op het laatst de mierikswortel erbij naar smaak. Meng de andere helft van de zure room met de gelatine-citroen mix. Roer goed door en vermeng met het mascarponemengsel. Meng de bieslook en gehakte pistachenootjes er ook door. Breng op smaak met zout en peper.

Snij de zalm in vierkante plakjes die ruim in de bonbonvormpjes passen, laat de randen overhangen.
Vul de zalmholtes met het mascarponemengsel. Vouw de randjes er over dicht. Laat ze zeker 4 uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de zure ui voor erbij: zet de ui met een beetje water (zodat ze bijna onderstaan) op het vuur en breng aan de kook. Laat 1 minuut koken, zeef ze en doe ze terug in de pan met de azijn, honing, korianderzaad en ‘t zout en misschien nog een klein scheutje water, zodat ze weer net onderstaan. Breng weer aan de kook en laat zachtjes 3 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de uitjes afkoelen, zet ze dan tot gebruik in de koelkast.

Bereiden: haal de vormpjes met zalm uit de koelkast. Voorzichtig, met behulp van een scherp mesje kun je ze eruit wippen, als het niet goed lukt kun je ze heel even met de rug in warm water houden, dan laten ze meestal wel gemakkelijk los. Serveer elke bonbon op een klein schoteltje met de zure uitjes en geef er een klein vorkje erbij.

Voorbereiden: 50 min. Opstijven: 3 uur. Bereiden: 5 min.

zalm-bonbons

Voorgerecht: bietenravioli met maanzaadboter
Nodig voor 8 personen

  • 2 grote rode bieten (ongeveer 400 g)
  • 125 g ricotta
  • 2 el paneermeel
  • ca. 600 g pasta (zie recept van de Rotolo, maak de dubbele hoeveelheid)
  • 120 g boter
  • 1 el maanzaad
  • wat extra bloem
  • wat geraspte Parmezaanse kaas

Voorbereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel beide bieten individueel in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en bak ze in 1 uur gaar. Test het door een scherp mesje in de biet te steken, wanneer dat gemakkelijk gaat is de biet goed. Laat ze iets afkoelen en pel dan het vel eraf. Rasp ze boven een kom. Voeg ricotta en paneermeel toe en breng alles op smaak met zout en peper.

Maak het pastadeeg. Draai het in een pastamachine uit tot een heel dunne lap. Steek er rondjes uit met een grote uitsteekvorm (ongeveer 6-8 cm doorsnede). Ga door tot alles op is en je ongeveer 32 rondjes hebt. Bewaar ze op een plank met steeds een beetje bloem ertussen. Dek de plank af met plasticfolie. Werk in porties van 8 stuks. Leg steeds 8 rondjes voor je neer op het werkblad. Zet een kommetje met water klaar. Schep een kleine eetlepel bietenvulling op de helft van elk rondje. Bevochtig de randen met een natgemaakte schone vinger.

Vouw het deeg over de vulling dicht en druk de randen goed aan. Druk hierbij de lucht er zo veel mogelijk uit. Leg de ravioli’s die klaar zijn in een enkele laag op een groot dienblad dat is bedekt met een schone theedoek. Leg een schone theedoek op de ravioli’s wanneer het dienblad vol is en stapel daarop door tot alles op is. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik. Ze kunnen ook worden ingevroren.

Bereiden: smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en roer het maanzaad erdoor. Kook de ravioli in kleine porties in een grote pan met kokend gezouten water tot ze gaar zijn. Dat is na ongeveer 2 minuten. Roer af en toe door zodat ze niet gaan plakken. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze even uitdampen en laat ze direct in de pan met maanzaadboter glijden. Roer ze erdoor en schep ze op warme borden. Bestrooi met Parmezaanse kaas en dien gelijk op.

Voorbereiden: 1,5 uur. bereiden: 15 min.

bietenravioli

Hoofdgerecht: rollade van runderlende en groene kruiden
Nodig voor 6 personen

  • ca. 1 kilo runderlende, ook wel zijlende genoemd, aan een stuk
  • 4 bosjes mix van de volgende kruiden, (bij elkaar ca. 100 g)
  • rozemarijn, salie, peterselie (40 g zeker), bieslook
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • het broodkruim van 2,5 gemalen sneetjes wit casinobrood
  • 100 ml olijfolie
  • peper uit de molen en flink zout
  • rolladetouw
  • olijfolie, om in te bakken

Nodig voor de groene olie

  • 1 grote bos peterselie
  • 200 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • het sap van ½ citroen
  • peper uit de molen en zout

Voorbereiden: leg het grote stuk lende op een schone plank en snij het nét niet doormidden. Klap het open en snij de opengeklapte zijkanten nogmaals net niet helemaal door, zodat je één groot stuk krijgt. Leg er een stuk plasticfolie op en sla er een aantal keer met een deegroller op om een mooi plat stuk vlees te krijgen. Bestrooi rijkelijk met peper en zout.

Maal alle kruiden, knoflook, olijfolie en broodkruim tot een mooi groen poeder in de keukenmachine. Bestrooi de uitgeklapte lende ermee en rol het vlees op. Bind het op met rolladetouw. Zet afgedekt in de koelkast weg. Blancheer de peterselie voor de olie een paar seconden in een pan kokend water. Schep ze uit de pan en dep ze droog. Verwarm de olie tegen de kook aan. Doe de peterselie in een hoge beker, voeg citroensap toe, peper en zout. Zet de staafmixer erop. Giet al malende de hete olie erbij en maal tot het een knalgroene olie is. Bewaar de olie tot gebruik.

Bereiden: haal het vlees een uur voor het bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een zware braadpan. Bak het vlees rondom bruin in de pan. Aan alle kanten zeker 5-7 minuten. Zet de pan dan in de oven, zo’n 15 minuten, afhankelijk van je eigen smaak. Lende is geweldig zacht vlees, dat je rauw kunt eten en hoeft dus niet lang te worden gebakken. Laat hem mooi rosé. Haal het vees uit de oven en laat het onder een dakje van aluminiumfolie nog 10 minuten rusten. Snij vervolgens in plakken en serveer overgoten met de groene olie.

Voorbereiden: 20 min. Bereiden: 30 min.

rollade

Bijgerecht: zuurkoolbitterballen
Nodig voor 20 stuks

  • 200 g zuurkool
  • 250 g aardappels, geschild en in blokjes
  • 75 g boter
  • 2 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 75 g bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml bouillon
  • snuf zout
  • versgemalen peper
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 ei, gesplitst in dooier en wit
  • 2 extra eiwitten
  • ca. 150 g bloem
  • ca. 150 g (home made!) paneermeel
  • olie om te frituren

Voorbereiden: hak de zuurkool iets fijner. Kook de aardappelblokjes in een pan gezouten water in 15 minuten gaar en prak ze fijn. Bak de spekjes uit. Schep ze uit de pan en smelt de boter in het overgebleven bakvet. Fruit de sjalotten op zacht vuur een minuut of 5. Voeg dan in één keer de bloem al roerend toe en laat de bloem een paar minuten garen. Giet de witte wijn erbij, roer goed. Schenk daarna al roerende de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde dik gebonden saus. Laat hem 10 minuten zachtjes koken. Roer dan de aardappel, zuurkool en vlees door de saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en neem de pan van het vuur. Roer de dooier erdoor. Giet de ragout in een bakje en zet het afgedekt in de koelkast om zeker 4 uur op te stijven, maar liever een hele nacht zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Rol de volgende dag lange ronde staven van de opgesteven saus en snij die dan in stukken van zo’n 8 cm of de helft kleiner voor bitterballen. Maak ze niet te dik, dan moeten ze te lang bakken en wordt de korst te donker. Zet 3 diepe borden klaar, één met bloem, één met losgeklopt eiwit, en één met paneermeel. Haal de kroketten eerst door de bloem, klop het overtollige eraf, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Herhaal de laatste 2 stappen daarna nog een keer. Zo krijg je straks een prachtige strakke korst. Leg de kroketten 2 uur terug in de koelkast om opnieuw mooi op te stijven.

Bereiden: verhit de olie tot 180 graden. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn; dat is na zo’n 4-5 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat ze op keukenpapier uitlekken en eet ze (natuurlijk!) met scherpe mosterd.

Voorbereiden: 35 min. Wachten: 4+2 uur. Bereiden: 20 min.

zuurkool-bitterballen

Nagerecht: chocolade-lasagne met aardbeien-mascarpone vulling en aardbeien-coulis
Nodig voor 4 personen

  • 200 g bittere chocola
  • 100 ml heldere (acacia) honing
  • 100 ml mascarpone
  • 150 g aardbeien (ontdooid uit de diepvries kan ook)
  • 2 el suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • het sap van een halve citroen
  • royaal poedersuiker
  • voor de versiering: bladgoud (verkrijgbaar bij tekenartikelenzaak of betere kookwinkel)

Voorbereiden: pureer de aardbeien met de suiker in een blender of met de staafmixer. Voeg 2 eetlepels van deze coulis bij de mascarpone. Week de blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en los ze op in 2 eetlepels heet citroensap. Roer de opgeloste citroen-gelatine door de mascarpone en zet dit zeker 2 uur in de koelkast om op te stijven. Zet de coulis ook afgedekt in de koelkast tot gebruik. Maak nu de chocola door deze samen met de honing au bain marie te smelten of heel voorzichtig in de magnetron. Roer de chocola goed door en zet het daarna weer in de koelkast om harder te worden. Roer elk half uur de stevig geworden chocola van de rand van de kom door het nog zachte midden. Als het bijna geheel gestold is en een stevige bal vormt kun je het op een met dun poedersuiker bestoven aanrecht uitrollen tot een dunne plak van 2 mm. Bestuif ook de bovenkant van de chocola en de deegroller met een dun laagje poedersuiker en keer de chocola steeds na het uitrollen. Het vergt een klein beetje oefening, maar je kunt het steeds weer terugvouwen tot een bal als het is mislukt. Als de chocola te hard wordt kan deze terug in de magnetron gedurende 20 seconden en opnieuw gekneed worden. Het is net klei.

Snij uit de plak chocola 8 vierkantjes van ± 10 x 10 cm. Poets deze zachtjes met een brandschone vuist tot de chocola glimt. Leg op 4 plakjes een schep opgesteven mascarponemengsel en leg de andere vierkantjes erop. Druk de randen stevig, maar voorzichtig aan en snij ze met een glad mesje mooi recht af. Versier met een snippertje bladgoud. En zet ze tot het serveren losjes afgedekt in de koelkast.

Bereiden: serveer ze met een mooie krul aardbeien-coulis op het bord.

Voorbereiden: 20 min. Bereiden: 20 min.

chocolade-lasagne

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen mag je niet negeren

Je wordt om het uur wakker of je hebt zelfs last van slapeloosheid: iedereen heeft weleens moeite met slapen. Als dit een paar keer in het jaar voorkomt is dat niet zo erg, maar wanneer je regelmatig last hebt van slaapproblemen moet je toch echt actie ondernemen.

Als je een van de volgende symptomen en signalen herkent, negeer ze dan niet en schakel de hulp in van een expert. Deze slaapproblemen zijn misschien minder onschuldig als ze lijken…

Advertentie

1. Je slaapt nooit aan een stuk door

Meestal komt dit dan door geluiden die je wakker maken, bijvoorbeeld wanneer je partner snurkt, midden in de nacht naar het toilet gaat of je buren die een feestje geven. Maar wanneer je regelmatig uit jezelf wakker wordt, zonder dat hier een logische reden voor is, is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk duiden op slaapapneu.

Wanneer je last hebt van slaapapneu maken je hersenen je wakker, omdat je niet normaal ademt. Je schrikt dan eigenlijk gewoon even wakker, zodat je ademhalingsspieren ontspannen en weer goed gaat ademen. Daarna val snel weer in slaap. Wanneer dit ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt, is het echt verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om te checken of je slaapapneu hebt en hoe dit het beste behandeld kan worden.

2. Je staat op met hoofdpijn

Wanneer je wakker wordt met hoofdpijn kan het zijn dat je last hebt van het zogenaamde ‘syndroom van de bovenste luchtwegweerstand’. Dit lijkt op slaapapneu, maar dan een mildere vorm. Wanneer je hier last van hebt, adem je niet goed in en uit en kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Dit gas blijft dan in je lichaam hangen waardoor je hoofdpijn krijgt.

Het kan helpen om de dekens niet te ver over je hoofd te trekken voordat je in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat je longen voldoende frisse lucht kunnen in- en uitademen, waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Wanneer dit niet helpt is het toch verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts en je slaapproblemen te bespreken.

3. Knarsetanden

Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Je wordt dan ’s nachts gedeeltelijk wakker van de stress, waardoor je verkrampt en begint met knarsetanden. Het lijkt onschuldig, maar dit kan nare gevolgen hebben voor zowel je nachtrust als je gebit. Word je ’s ochtends regelmatig wakker met een pijnlijke kaak of zere tanden? Ga dan langs de tandarts. Je krijgt dan waarschijnlijk een splint, dit is een soort bitje dat wordt aangemeten. Het zorgt ervoor dat je kaak niet gespannen raakt en je tanden beschermd blijven.

4. Je weet ‘s ochtends niks meer

Krijg je ’s ochtends van je partner te horen dat je je die nacht raar hebt gedragen? Neem dit dan serieus, zeker wanneer er geen logische reden voor is. Heb je bijvoorbeeld geen alcohol op? Dan kan dit gedrag kan duiden op parasomnia. Dit kan namelijk een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan slaapwandelen of zelfs gaan slaaprijden. Leg aan je huisarts uit wat jij ’s nachts uitspookt, desnoods met hulp van je partner.

Dokter Rutger geeft 5 tips tegen slapeloosheid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Sleepfoundation.org. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: vrouw Daley Blind onthult naam dochtertje en Claudia de Breij met een snor

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Dit keer in Sterren Scrollen: De vrouw van Daley Blind deelt de bijzondere naam van hun pasgeboren dochter en Claudia de Breij heeft een snor.

Advertentie

Patrick Martens

Hoera! Visagiste Nikkie de Jager is vandaag jarig en mag 27 kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren deelt Patrick Martens een schattig kiekje van de twee Wie is de mol?-vrienden.

Miss Montreal

Sanne Hans is in de oude fotoalbums gedoken en deelt een grappig kiekje van haar allereerste clubtour. “Piepklein waren we hier”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miss Montreal (@missmontreal_)

Candy-Rae Fleur

Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae Fleur zijn begin februari voor de tweede keer ouders geworden. Precies een maand na de geboorte maken ze de naam van het kleine meisje bekend: Lemae Lourdes. Ook plaatst Candy Rae een lief kiekje.

Claudia de Breij

Net als de rest van Nederland is ook Claudia al héél lang niet naar de kapper geweest. Ze heeft zelfs een snor gekregen… op Instagram deelt ze het resultaat. Zelf is ze best tevreden. “Toch heb ik echt een goed hoofd voor een snor”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Claudia de Breij (@claudiadebreij)

Gerard Joling

Ook Gerard kan het niet laten een grapje te maken over de kappers die woensdag eindelijk weer open mogen en deelt een kiekje van zijn lange haren. Hij lijkt Pippi Langkous wel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gerard Joling (@gerard_joling)

Jochem Myjer

Jochem kan niet wachten totdat alles weer kan en deelt een lijstje met dingen waar hij het meest naar verlangt. Zo wil hij dolgraag weer met vrienden, familie en collega’s knuffelen, naar een voetbalwedstrijd, popconcert of theater en naar de kroeg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jochem Myjer (@jochemmyjer)

Richard Groenendijk stuurde zijn grote liefde tien keer weg:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 3 sterrenbeelden vermijden discussies

Hoewel genoeg sterrenbeelden juist op zoek zijn naar confrontatie, trekken deze sterrenbeelden zich liever terug. Ze hebben namelijk een hekel aan discussies

Veel mensen vinden het lastig om niet in discussie te gaan als een ander het bloed onder zijn of haar nagels vandaan haalt. Toch blijven deze sterrenbeelden de rust zelve:

Advertentie

Stier

Stieren hebben graag gelijk en geven niet graag iemand anders gelijk. Dit doen ze alleen om ruzies te voorkomen. In sommige situaties zouden ze een discussie gegarandeerd winnen, maar toch heeft de Stier hier vaak geen zin in. Dit heeft te maken met hun gevoelige karakter. Ze proberen het altijd voor iedereen goed te doen.

Weegschaal

Een Weegschaal houdt niet van argumenten en dus is de kans groot dat ze het niet wint tijdens een discussie. Daarom probeert ze ze maar gewoon te vermijden. Weegschalen zijn vaak erg emotioneel. Ze zijn bang dat hun argumenten dat de ander een argument als afwijzing of belediging wordt opgevat en durft daarom haar eigen mening niet uiten.

Steenbok

Steenbokken vinden discussies tijdverspilling. Ze zijn behoorlijk eigenwijs en geven zich niet zo snel over, waardoor ze geen zin hebben met anderen in discussie te gaan. Zo’n woordenwisseling kan al gauw úren duren en daar zit niemand op te wachten. Bovendien hebben andere mensen hierdoor ook zelden zin om met dit sterrenbeeld in discussie te gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Jill was prostituee: “Ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag"

Jill (41) werkte prostituee en bracht als escort ruim een jaar door in de harem van een rijke prins in Brunei. “Ik ontdekte een rood lampje achter de spiegel. Ik  werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied.”

“De functie stond duidelijk omschreven in het contract: escort, prostituee dus. Maar in mijn fantasie ging ik een spannend avontuur tegemoet: ik zou bakken met geld verdienen en prins Jefri zou ook echt mijn prins op het witte paard zijn. Met die gedachte stapte ik op het vliegtuig.”

Advertentie

Jill (41) was, op 18-jarige leeftijd, op weg naar Brunei, een klein oliestaatje in Zuidoost-Azië. Ze werkte al een paar maanden als escort in haar thuisland Amerika toen ze werd benaderd voor een klus bij prins Jefri Bolkiah, de jongste broer van de sultan van Brunei, één van de de rijkste mannen ter wereld. Salaris: een kleine 10.000 euro per week. Verblind door het grote geld en vol drang naar avontuur, ging Jill erheen: “Prins Jefri stond bekend als een enorme playboy. Ik was nieuwsgierig naar hem.”

Groot paleis

Bij aankomst in Brunei leek ze in een sprookje te zijn beland. “Er stond een Mercedes met chauffeur en geblindeerde ramen voor me klaar op het vliegveld”, vertelt ze. “Ik werd naar een ontzettend groot paleis gereden, met verschillende zwembaden en tennisbanen. Het was heel indrukwekkend. Ik verbleef, met een ander meisje, in één van de gastenverblijven. Diezelfde avond ontmoette ik de prins voor het eerst. Alle meisjes die waren ingehuurd om de prins te plezieren – we waren zeker met z’n veertig meiden – werden naar een feestzaal gebracht; het terrein was zo groot dat we in golfkarretjes naar de zaal toe werden gereden. We dronken champagne en wachtten op de prins. Toen hij binnenkwam, keek iedereen om. Hij was knap en charismatisch. Toen hij zich aan me voorstelde, vond ik hem erg beleefd. Maar ook arrogant: hij was het gewend dat hij het middelpunt van de belangstelling was en genoot daarvan.”

Slaapkamer

Dat prins Jefri meer wilde dan alleen een leuk feestje organiseren, daar kwam Jill snel achter. “Op een ochtend werd er op mijn deur geklopt: één van de butlers van de prins vertelde me dat ik me zo snel mogelijk moest klaarmaken. Ik werd naar een kantoor gereden, waar ik in een kamer moest wachten. De deur werd op slot gedaan, zodat ik opgesloten zat. Ik vond het vervelend, maar ik raakte niet in paniek. Na urenlang wachten kwam de prins binnen, die een zijdeur van het kantoor opende. Verrassing: er zat een grote slaapkamer achter. Terwijl hij mij uitkleedde, schakelde ik mijn gevoel uit. Prins Jefri gebruikte geen condoom. Toch liet ik hem zijn gang gaan: het was net alsof ik geen stem had. Ik vind het moeilijk om hieraan terug te denken: dat ik niet voor mezelf opkwam. Ik wilde alleen maar de prins gelukkig maken.”

Seksverslaafd

Alle vrouwen in de harem vochten om de aandacht van de prins. “Ik werd helemaal meegezogen in dat spel”, blikt Jill terug. “Prins Jefri manipuleerde ons. Hij was duidelijk seksverslaafd en koos iedere dag één of meerdere vrouwen uit met wie hij sex had. Als hij je een avond had gekozen, flirtte hij soms een dag later expres met iemand anders en negeerde hij jou. Zo voedde hij de onderlinge strijd tussen ons. Ik vond het hard en gemeen, maar ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag. Ik dacht dat ik verliefd was op de prins.”

Prostituee of prinses

Jill heeft niet alleen het bed gedeeld met de prins, maar ook met zijn broer: de sultan. “Op een dag werd ik in een helikopter naar een enorm luxe suite in Kuala Lumpur gevlogen. Ik had verwacht dat prins Jefri zou binnenkomen, maar het was de sultan. Ik herkende hem van de bankbiljetten van Brunei.” Ook door prins Jefri werd Jill steeds vaker uitgekozen: ze mocht mee op luxe zakenreisjes en shoppingstripjes, waarbij ze werd overladen met designerkleding en juwelen van honderdduizenden euro’s. “Soms voelde ik me zijn vriendin. Ik bracht weleens een hele nacht met hem door. Ik voelde me een prinses.”

Jaloezie

Haar populariteit bij de prins zorgde voor jaloezie bij de andere vrouwen. “Ze roddelden over me of negeerden me compleet. Ik begon het leven steeds zwaarder te vinden in de harem. De druppel was toen ik ontdekte dat we stiekem werden gefilmd. Toen de spiegel in mijn badkamer los was gaan zitten, ontdekte ik daarachter een rood lampje. Ik werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied. Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar huis gegaan, met koffers vol kleding en sieraden. Eenmaal thuis ben ik uit de prostitutie gestapt: ik ben gaan studeren en schrijfster geworden. En inmiddels ben ik getrouwd en hebben mijn man en ik een zoontje uit Ethiopië geadopteerd. Nu vind ik geld en avontuur helemaal niet meer belangrijk: mijn man en zoontje zijn alles voor me.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Tekst: Helene van Santen. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien