Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Kerupuk pisang: bananenchips

Ingrediënten
3 bakbananen
zout
bloem
olie
zeezout
mangochutney

Bereidingswijze
Snijd de bananen in schuine plakjes.

Advertentie

Leg de plakjes banaan in een bak met koud water. Voeg hier één theelepel zout aan toe. Haal de plakjes na vijf minuten uit het water en laat ze uitlekken. Dep ze voorzichtig (!) droog met keukenpapier. Bestuif vervolgens de bananenplakjes aan beide kanten met bloem.

Frituur de plakjes gedurende twee a drie minuten op 180 graden. Nu worden ze knapperig en bruin.

Leg de plakjes op een bord en bestrooi er wat fijn zeezout over. Serveer de chips met chutney.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorkom voedselvergiftiging: met deze tips kun je veilig picknicken en barbecueën

De voorspelling voor dit weekend ziet er heerlijk uit. Tijd om de picknickmand van zolder te pakken en de barbecue klaar te zetten! Jaarlijks lopen zo’n 650.000 mensen een voedselvergiftiging op, en bij warm weer is dit risico extra groot. Met deze tips kun je een voedselinfectie voorkomen.

Libelle samen met Voedingscentrum

Advertentie

Met de zomer op komst is de tijd van picknicken en barbecueën weer aangebroken. Heel lekker en gezellig natuurlijk, maar deze activiteiten brengen ook risico’s met zich mee. Bij hoge temperaturen is de kans op voedselinfecties en -vergiftigingen namelijk groter. Dit komt doordat ziekmakers bij warm weer sneller toeslaan. Om te voorkomen dat jij of je vrienden/familie/buren ziek worden, zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Veilig picknicken doe je zo:

  1. Probeer voedsel met rauwe producten, zoals filet americain of zelfgemaakte mayonaise, te vermijden. Verstandiger is om producten mee te nemen die langer houdbaar zijn buiten de koeling. Koude quiche, brood en fruit zijn bijvoorbeeld veilige producten.
  2. Haal gekoelde producten pas vlak voor vertrek uit de koelkast, en vervoer ze in een koeltas naar de picknickplek.
  3. Ga je buiten de deur picknicken? Zorg er dan voor dat de gerechten goed zijn verpakt in afgesloten bakjes.
  4. Was je handen voor je gaat eten. Weet je niet of er een kraan is in de buurt van de picknickplek? Neem dan een flesje desinfecterende handgel op alcoholbasis mee.
  5. Bacteriën groeien sneller in lauwe producten. Eet warme producten daarom direct na het bereiden, óf zorg ervoor dat ze zijn afgekoeld voor je ze meeneemt.
  6. Heb je na de picknick nog eten over dat je normaal gesproken in de koelkast bewaart? Gooi deze producten weg als ze langer dan twee uur ongekoeld zijn geweest.

Veilig barbecueën doe je zo:

  1. Koop vlees en vis pas als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.
  2. Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals kipspiesjes of drumsticks. Deze zijn veiliger om te eten én sneller klaar.
  3. Haal eten dat snel bederft, zoals vlees en vis, pas uit de koelkast als je het direct gaat gebruiken.
  4. Gebruik voor rauw eten andere tangen, snijplanken en borden dan voor het overige voedsel. Zo voorkom je kruisbesmetting. Handig: markeer het keukengerei dat je voor rauw eten gebruikt.
  5. Verhit vlees en vis altijd goed, draai het regelmatig om en controleer of het gaar is voor je het opeet. Zijn er stukjes verbrand? Snijd deze er dan af.
  6. Laat eten uit de koelkast niet op tafel of naast de hete barbecue staan. Ben je vergeten om het terug te zetten en is het al meer dan 2 uur ongekoeld geweest? Neem geen risico en gooi het gelijk weg.

Win een Cooltasje

Wil jij een handig koeltasje winnen? Het Voedingscentrum geeft 100 koeltasjes weg onder de deelnemers van deze test. Beantwoord voor 15 mei 2021 de vragen en wie weet ligt het Cooltasje straks bij jou op de mat!

Het Voedingscentrum geeft onafhankelijke informatie over gezond, veilig en duurzaam eten. Meer weten over het voorkomen van voedselinfecties en -vergiftigingen? Neem een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

     

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Longartsen slaan alarm met rake video over slechtnieuwsgesprekken

Elk jaar overlijden in Nederland twintigduizend mensen door de gevolgen van roken. Daarnaast zijn er in Nederland een miljoen mensen die roken of hebben gerookt chronisch ziek. Genoeg reden voor longartsen om alarm te slaan.

Artsen voeren jaarlijks honderdduizend slechtnieuwsgesprekken met mensen die hebben gerookt of nog roken. Gesprekken die volgens de artsen van #artsenslaanalarm voorkomen kunnen worden.

Advertentie

Daarom proberen zij met de video ‘slechtnieuwsgesprek’ de aandacht van de politiek te trekken zodat dit probleem ook een plek krijgt in het nieuwe regeerakkoord. Met als doel: verkooppunten omlaag, prijs omhoog.

Slechtnieuwsgesprekken

In de aangrijpende video geven de artsen een kijkje in hun spreekkamer vlak voor en na slechtnieuwsgesprekken. “Ik heb vanmiddag vier uitslagengesprekken, bij geen een van de mensen heb ik de optie op een genezende behandeling”, vertelt een van de artsen. Heftige gesprekken, blijkt uit het verhaal van een dochter die tegen haar moeder zei: “Mama, je hebt je eigen dood gekocht.”

Akelige gesprekken

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) steunt de actie. De voorzitter licht toe: “Een slechtnieuwsgesprek is een van de zwaarste kanten van ons vak. Je moet iemand iets vertellen waardoor zijn/haar leven instort. Het is akelig om te doen, altijd. Maar het is nog veel akeliger als je weet dat het gesprek voorkomen had kunnen worden. Als hij/zij nooit was gaan roken, of tijdig was gestopt, dan hadden we hier nu niet zo gezeten.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron en beeld: Artsenslaanalarm.nl

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien