In een handomdraai op tafel: de kipsaté van Indorock-chef Vanja van der Leeden

Het blijft lastig om iedere dag opnieuw te moeten beslissen wat je gaat klaarmaken voor het avondeten. Doordeweeks wil je het liefst iets dat niet al te moeilijk is en snel op tafel staat. Wekelijks delen bekende chefs een van hun favoriete, makkelijke recepten. Deze keer deelt Vanja van der Leeden haar recept voor kipsaté. Haar kookboek Indorock werd in 2019 bekroond tot Gouden Kookboek van het jaar.
Het bereiden van Indonesische gerechten heeft net wat meer tijd nodig. Toch is het Vanja voor haar nieuwe kookboek Indostok gelukt een snel, simpel recept te bedenken voor kipsaté. Degenen die wat meer tijd over hebben, kunnen ook nog de bijbehorende cashewsaus maken.
Ingrediënten:
Kipsaté:
- 750 g kippendij met vel (ook wel kipkarbonade genoemd, komt soms met bot, neem dan wat meer)
- Kecap manis om te lakken
Cashewsaus:
- 2 knoflooktenen, gepeld
- 3 lombokpepers, grof gehakt (verwijder de zaadlijsten als je het minder pittig wilt)
- 1 theelepel terasi
- 200 g geroosterde, gezouten cashewnoten
- 6 limoenblaadjes
- 2 eetlepels sojasaus (liefst van Tomasu)
- 1 eetlepels tamarindewater
- 3-4 eetlepels kecap manis
- Rasp en sap van 2 kaffirlimoentjes (of van 1⁄2 biologische limoen)
- 200 ml water
Zo maak je de saté:
- Verwijder het vel van de kippendij en gaar het een minuut in kokend water – door het even te koken wordt het vel steviger en kun je het makkelijker spiesen. Neem uit het kookvocht en laat uitlekken. Snijd het vel in smalle reepjes.
- Vlinder de dijen: maak ze platter door de dikkere delen overdwars door te snijden. Snijd het vlees in 3 centimeter lange, niet te dikke reepjes. Rijg de reepjes kip per 4 à 5 aan in water geweekte stokjes en rijg ook telkens 2 reepjes kippenvel mee. Bestrooi de spiesen met zout.
- Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone.
- Optioneel: maak intussen de cashewsaus
- Rooster de saté eerst op de hete zone een paar minuten per kant tot-ie net gaar is geschroeid. Draai snel om en blijf regelmatig draaien. Giet wat cashewsaus en kecap op een groot plat bord en veeg de satéstokjes erdoor.
- Draai om en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met saus en kecap. Gaar nogmaals op de minder hete zone tot de kip mooi is gekaramelliseerd.
- Serveer de saté met lontong of rijst en kailansalade
Zo maak je de cashewsaus:
- Doe de knoflook, de lombokpepers, de terasi, de cashewnoten, de limoenblaadjes, de sojasaus, het tamarindewater en de kecap manis in de blender met het water (met behulp van een staafmixer of een keuken- machine gaat het ook).
- Rasp de kaffirlimoentjes op een scherpe rasp boven de blender, knijp vervolgens het sap uit boven een zeefje.
- Blender de saus glad.
- Wellicht houd je wat over van de saus, maar daar zul je me alleen maar dankbaar voor zijn.
Bestel Vanja’s nieuwste kookboek Indostok:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: Remko Kraaijeveld