Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Amsterdam maakt een koekje ter herinnering aan de burgemeester

Je kunt nu thee drinken, een koekje eten en tegelijkertijd burgemeester Eberhard van der Laan eren. Vanaf 5 mei heeft Amsterdam namelijk een eigen koekje: het Eberhardje.

Het Amsterdamse Eberhardje is vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan, die in oktober vorig jaar overleed aan longkanker. Het nieuwe koekje staat, zo zeggen de makers “net als hij, voor verbinding tussen de inwoners en bezoekers van Amsterdam en voor de liefde voor onze mooie hoofdstad.”

Advertentie

Ondernemer Résalieke Vlieger bedacht het Eberhardje, een roomboterkoekje, in de vorm van een hart met de drie Andreaskruisen in het midden (die ook op de welbekende Amsterdamse paaltjes staan). Samen met Nico Meijles, eigenaar van banketbakkerij Holtkamp ontwikkelde ze het idee. Maar niet voor ze toestemming hadden gevraagd aan Eberhards weduwe Femke van der Laan, natuurlijk. Zij vond het een mooi initiatief.

‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’

Amsterdam had nog geen eigen koekje (alleen Amsterdammertjes, als drop en chocola), maar vanaf nu dus wel. Met het vanille roomboterkoekje willen de makers niet alleen geld verdienen; het Eberhardje moet aan de belangrijkste boodschap van de oud-burgemeester uiting geven. Te weten ‘zorg goed voor onze stad en voor elkaar’. Een deel van de winst gaat in die gedachte naar activiteiten gericht op het verbinden van mensen in Amsterdam.

Eberhardje eten? Je krijgt ze vanaf 6 mei bij de koffie in het Museumcafé Rijksmuseum, het Museumcafé Mokum en het Van Gogh Museum. Kopen voor thuis kan ook, maar dan moet je even afreizen naar de hoofdstad: ze liggen bij Patisserie Holtkamp. Omdat de bakkers net zijn begonnen, kun je ze nog niet online bestellen. Hoeveel de koekjes gaan kosten is (ook) nog niet bekend.

Bron en beeld: Eberhardjes.nl, iStock. 

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien