Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kan koffie over de datum raken?

Koffie behoort tot de ochtendroutine van velen. Wil je na het opstaan een vers bakje zetten, maar kom je erachter dat je alleen nog een vrij verouderd pak in de kast hebt staan? Lees dan vooral verder, want we leggen je uit of dit gebruiken een slim idee is of niet.

Want kan koffie eigenlijk over de datum raken?

Advertentie

Schimmel?

Wanneer brood oud wordt, gaat het al snel beschimmelen. Dit geldt ook voor fruit, zuivel en bijvoorbeeld jam. Maar je hoeft niet direct te vrezen voor schimmel op je gemalen filterkoffie, want die beschimmelt niet. Mits je er geen water aan toevoegt, want dat kan er juist wel voor zorgen dat er mettertijd een schimmellaagje op komt. Omdat koffie niet beschimmelt, is er dus ook vrijwel geen kans dat je ziek wordt door koffie die over de houdbaarheidsdatum is.

Bewaren

Om ervoor te zorgen dat je koffie ook echt lang goed blijft, is het belangrijk om ’m op de juiste manier te bewaren. En dat doe je in het geval van de gemalen variant als volgt: bewaar ’m luchtdicht in een gesloten zak of gesloten trommel, en zorg ervoor dat de koffie op een donkere plek staat. Koffiebonen gaan nog langer mee, dus het is raadzaam om vanaf nu zelf je bonen te malen. Dit verlengt niet alleen de houdbaarheid, maar bevordert ook nog eens de smaak van je dagelijkse bakkie pleur.

Gezondheidsvoordelen

Tot slot: te veel koffie is niet goed, dat is allang geen geheim meer. Toch is een klein beetje cafeïne geen slecht idee, wijst onderzoek uit. Zo bevat het ontzettend veel antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Daarnaast kan het zwarte goud je spijsvertering verbeteren én de vetverbranding stimuleren. Let wel: cafeïne blijft twaalf uur in je lichaam zitten, dus wanneer je het te laat op de dag drinkt kan het je slaappatroon beïnvloeden.

Hoe maak je toch die leuke latte art? Onderstaande video legt het je uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Ahealthylife. Beeld: iStock

Koffie over de datum

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien