Aha! Dit is waarom koffie buiten de deur altijd beter smaakt

Om de een of andere reden smaakt koffie altijd een stuk beter in een koffietentje dan thuis. En dat is niet zo gunstig voor je portemonnee, maar wel logisch.
Ben je benieuwd waarom koffie buiten de deur vrijwel altijd beter smaakt? Allereerst is het goed je te beseffen dat het zetten van koffie niet zomaar iets is. Er zijn niets voor niets barista-opleidingen en in lunchzaken zijn meestal de beste tools aanwezig die we thuis niet hebben. Maar dat de koffie daar zo goed smaakt, heeft nog een aantal redenen.
Water
Gebruik je het water in je koffiezetapparaat net zo lang tot het op is? Oeps! Niet zo slim. Barista Michael Phillips vertelt namelijk tegen Huffington Post dat water enorm belangrijk is tijdens het koffiezetten. Het beste is om een koffiezetapparaat te hebben met een waterkan die een ingebouwde filter heeft én het water moet een temperatuur van ongeveer 93 graden hebben. Voldoet een apparaat niet aan deze eisen? “Hoe goed je koffiebonen of gemalen koffie ook is, het resultaat is dan minder smaakvol.”
Versgemalen
In koffiezaken krijg je vaak versgemalen bonen. Die zijn over het algemeen een stuk beter dan bonen die zijn voorgemalen of koffiepads. De kwaliteit is het beste als je de koffie zo snel mogelijk zet als de bonen zijn gemalen.
Verhoudingen
Als je geen ervaring hebt als barista neem je het vaak niet zo nauw met de verhoudingen, terwijl dit eigenlijk hartstikke belangrijk is. De verhouding van de hoeveelheid koffie en water moet rond de rond de 1:15 of 1:17 zijn. Op sommige bonenmalers kun je de verhoudingen zelf instellen.
Schone tools
In de horeca is het belangrijk dat je alles schoon en netjes houdt, maar thuis maak je misschien niet alles gelijk grondig schoon als je een kop koffie hebt gezet. Dit is echter wel belangrijk, want als je het koffiezetapparaat bijvoorbeeld niet goed doorspoelt krijg je restjes koffieprut in je koffie. “Ik durf te wedden dat negentig procent van de koffiekannen bij mensen thuis vies genoeg is om het in je kopje te proeven”, vertelt Phillips.
Zo maak je zelf heel makkelijk een hartje in je koffie:
Meer lezen over eten? Bestel dan de nieuwe Libelle Lekker:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Margriet. Beeld: iStock