Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zo (on)gezond is kokosbloesemsuiker écht

Als je aan het bakken geslagen bent, kom je in menig gezond recept het ingrediënt kokosbloesemsuiker tegen. Maar is dit type suiker wel zo gezond als wordt beweerd? Libelle zocht het voor je uit.

Wie op zoek is naar een natuurlijk alternatief voor suiker komt al snel terecht bij kokosbloesemsuiker. Dit zoetje komt van de kokospalm en wordt geroemd omdat het gezonder zou zijn. Maar hoe zit dat precies?

Advertentie

Waar komt kokossuiker vandaan?

De kokospalmen in (sub)tropische gebieden zijn verantwoordelijk voor de pakken kokosbloesemsuiker in de schappen van jouw lokale supermarkt. Uit de bloemen wordt het sap van de kokospalm geoogst. Als je het sap in een wok doet en het verwarmt, vormt er een schuim. Dat wordt vervolgens verwijderd. In eerste instantie is het sap transparant, maar later wordt het donkerbruin. Omdat kokossuiker onbewerkt is in tegenstelling tot geraffineerde suiker, wordt het gezien als de natuurlijke variant op suiker.

Is kokosbloesemsuiker gezond of niet?

Of kokosbloesemsuiker gezonder is, ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Vergeleken met geraffineerde suikers zou je kunnen zeggen dat het ‘gezonder’ is, omdat kokossuiker niet zo heftig bewerkt wordt als geraffineerde suikers. Hierdoor behoud je de natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals magnesium, zink, ijzer en kalium.

Toch is het nog altijd beter om deze voedingsstoffen uit ander voedsel te halen. Te veel suiker eten is niet goed voor het lichaam en kokosbloesemsuiker blijft een suikerbom. Het bevat namelijk ongeveer evenveel calorieën als geraffineerde suiker. Wil je echt iets aan de voedingsstoffen hebben, dan moet je er zoveel van eten dat het niet in de categorie gezond te plaatsen is.

Voedingswaarden van kokossuiker

1 theelepel bevat:

  • 15 calorieën
  • 0 gram vet
  • 0 mg natrium
  • 4 gram koolhydraten
  • 0 gram vezels
  • 4 gram suiker
  • 0 gram eiwit

Conclusie

Is kokosbloesemsuiker een gezonder alternatief voor geraffineerde suikers? Als je met ‘gezond’ natuurlijker bedoelt, kun je ja zeggen. Maar écht gezonder is het dus niet.

Ben je ook toe aan een heerlijke snack? Maak eens deze lekkere yoghurtbites:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good housekeeping, Healthline, Medical news today. Beeld: iStock

kokosbloesemsuiker

Lees meer

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien