Krokante scampihapjes van Jamie Oliver
Jamie Oliver denkt aan vroeger bij deze Krokante scampihapjes: “In de jaren zestig en zeventig, voordat men in pubs veel gevarieerder begon te koken en, net als mijn vader, de menukaart sterk uitbreidde, waren scampi’s in een mandje een van de weinige gerechten die je in elke pub in Groot-Brittannië kon bestellen. Je kunt het met recht een pubklassieker noemen en in mijn tijd als jonge kok bij mijn ouders in de zaak heb ik heel wat broodjes voor scampi verkruimeld.”
Wat? (4 tot 6 personen, ongeveer 30 stuks)
• paar flinke handjes bloem
• 200 g witbrood, in fijne kruimels
• 3 grote vrije-uitloopeieren
• zeezout en peper
• cayennepeper
• 1 citroen
• 800 g langoustines of garnalen, vers of uit de diepvries
• tartaarsaus (zie blz. 390)
• zonnebloemolie (2-3 l)
• 1 nieuwe aardappel, voor het testen
Hoe?
Doe de bloem en de broodkruimels in twee aparte schalen. Kluts de eieren met een snufje peper en zout, cayennepeper en flink wat geraspte citroenschil. Hussel de langoustines of garnalen, of wat voor vulling je ook gebruikt, door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Haal ze vervolgens eerst door het eimengsel, dan door het broodkruim en schud het overtollige kruim eraf. Het is handig als iemand ze met de ene hand door de bloem haalt en met de andere hand door het ei, en dat jij de broodkruimels voor je rekening neemt: dat is schoner en sneller dan wanneer je alles zelf probeert te doen. Leg de scampi op een bord, dek ze af en zet ze in de koelkast terwijl je met de tartaarsaus aan de slag gaat.
Zet wanneer je zover bent een zware pan met een laag van ongeveer 8 cm olie op hoog vuur. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de keuken rondrennen – hete olie kan lelijke brandwonden veroorzaken.
Gooi een klein stukje aardappel in het vet om de temperatuur in de gaten te houden. Als het stukje goudbruin is en boven komt drijven is de olie rond de 180 °C (maar de beste methode om het te checken is toch met een keukenthermometer).
Schep de helft van de gepaneerde scampi voorzichtig met behulp van een schuimspaan in de hete olie, bak ze 2-3 minuten, tot ze prachtig goudbruin en krokant zijn, laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken en strooi er een snufje zout op. Serveer er tartaarsaus en eenpartje citroen bij en strooi er een snufje cayennepeper op. Ik serveer ze soms in bakjes van ijsbergsla met een plukje tuinkers – in de goede oude tijd werd dit gezien als een bijzonder hippe garnering, maar de hete, krokante scampi in combinatie met de frisse ijsbergsla en mosterdachtige kers is gewoon erg lekker. Het enige wat je nodig hebt om het feest compleet te maken is een leuke pot voetbal op tv, een lekker glas bier en een ‘goed mannengesprek’.
Heb jij de Engelse smaak helemaal te pakken? Probeer dan ook eens Jamie’s knapperige tuinsalade, verse tomatensoep, of zomerse vlierbessenpudding.
Of bestel het complete boek ’Te Gast bij Jamie’ voor €29,95 op de website van Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551357.