Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Déze 5 kruiden kun je prima als zoutvervanger gebruiken

Of je nu zeezout, himalayazout of grofzout eet: het verhoogt de bloeddruk met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er een aantal kruiden die níet schadelijk voor het lichaam zijn maar dezelfde smaak toevoegen als zout.

In Nederland krijgen veel mensen te veel zout binnen. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag, mannen zelfs bijna 10 gram, terwijl we dagelijks slechts 6 gram nodig hebben. Dat komt omdat tegenwoordig overal wel een vleugje zout in, want anders smaakt het eten ‘zo flauw’. Gelukkig zijn er een aantal goede vervangers waarmee je je zoutinname vermindert, zonder de smaak te verliezen.

Advertentie

Zeekraal
Zeekraal is te verkrijgen in poedervorm. Het groeit in zout water en heeft daarom een zoute smaak. Doordat het minder natrium bevat dan gewoon zout, is het een stuk minder schadelijk.

Kruidenmixen
Tegenwoordig zijn er ontelbaar potjes en zakjes kruidenmix te vinden. Het Voedingscentrum heeft hier zelf een tabel voor gemaakt om te kijken wat goed bij elkaar past. Paprikapoeder is een goede vervanger in Mexicaanse gerechten, gember in combinatie met nootmuskaat in stoofschotels en oregano in Mediterrane gerechten. Experimenteer erop los, maar let op: kies niet voor een kruidenmix mét zout.

Zelf maken
In plaats van een kruidenmix in de supermarkt te kopen, kun je ook zelf aan de slag. Oregano, rozemarijn en tijm zijn hier bijvoorbeeld de perfecte combinatie voor. Door van elk kruid een takje fijn te snijden en door de pastasaus te gooien, zal je de toevoeging van zout niet missen. Daarnaast barsten de meeste pastasauzen al van het zout en hoef je dit niet nog eens zelf toe te voegen.

Soja
Soja is een vaak genoemde zoutvervanger en erg goed. Maar let wel: één eetlepel soja bevat nog steeds 1,6 gram zout.

Citroensap
Oké geen kruid, maar wél een goede zoutvervanger. Eén eetlepel citroensap vervangt de smaak van zout in veel gerechten en het is nog gezond ook.

Afbouwen
Ben je een echte zoutfanaat, dan zal je de smaak waarschijnlijk in het begin een beetje missen. Gelukkig wordt dit na verloop van tijd steeds minder en heb je dat potje zout helemaal niet meer nodig.

Ben je van plan helemaal op de gezonde tour te gaan? De Libelle special Gezond zal je daar zeker bij kunnen helpen:

Libelle Special 5 – Gezond
Libelle Special 5 – Gezond
€4,65
Bestel hier

Oeps! Te veel zout in je soep: zó los je dat makkelijk op:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien